– Jag vill nog säga att vi har balans i ekonomin och vi har betalat av på kommunens låneskuld. Vi har betat av flera surdegar. Ceos är klart, banorna i Södra Vi, mötesplatsen i Frödinge och nästa år rustas ishallen, säger hon.
Hon tycker arbetet tagit längre än väntat. Därtill kom flyktingströmmen 2015 som satte extra press.
– Regeringen bistod med pengar till flyktingmottagningen och till välfärden. Vimmerby kommun har använt pengarna förnuftigt. Det har underlättat för att klara ekonomin, men vi har en del kvar att jobba med, säger hon.
Den första april 2015 kom bomben där den nya majoriteten föreslog att skolor och förskolor på landsbygden skulle läggas ner. Det stoppades efter folkomröstningen.
– Så här i efterhand var skolfrågan den värsta och svåraste. Ekonomin var otroligt risig, och undersökningen från SKL, Sveriges kommuner och landsting, visade att kraftfulla återgärder var nödvändigt. Men andra partier var inte med på det.
– Det finns fortfarande jobb att göra för att säkra kvalitén i skolan. Problemen behöver upp på bordet och jobba med en bit i taget för att utveckla personalens situation och arbetssätt, säger hon.
Vad tycker du är det bästa ni åstadkommit?– De gemensamma diskussionerna om utvecklingsfrågorna i kommunen och som lett fram till att vi tar fram nya områden och planer för bostäder. Slus-projketet är viktigt för tilliten mellan kommun och medborgare. Det permanentas och vi anslår pengar till det. Vi har även jobbat med utbildning tillsammans med Västervik och Hultsfreds kommuner. Utvecklingsfrågorna för fler invånare är vår viktigaste utmaning, säger hon.
Arbetslösheten är låg, bortsett från gruppen nyanlända.
– Ju fler nyanlända som kommer in på arbetsplatser ju mer öppnar de för andra att följa efter. Det är viktigt för det behövs arbetskraft i både privat och offentlig sektor framöver.
Arbetsmiljön för de kommunanställda är också ett område Helen Nilsson vill jobba mera med.
– Vi har intervjuat alla sjukskrivna och har i dag en bra grund för att motverka sjukskrivningar. Det kommer att leda till insatser inom främst barn– och utbildning och omsorgen.
– Vi behöver också jobba med medborgarnas hälsa på olika sätt.
Hur ser du på kommunens engagemang i projektet för en multihall?– Vi ska bistå med kunskaper, men att finansiera blir betydligt svårare. Jag ser fram emot vad förstudien kommer att visa. Vad ska det vara till? Hur stort blir det? Vad kostar driften?
– När det är klart får vi titta på det: det är dyra kolosser att driva, men vi måste titta på det. Det finns ett behov.
Hur vill ni lösa behovet av trygghetsboende?– Enklast är att bygga till Granen, men vill man ha större får det bli på en annan plats. Helst bör kommunen bygga, men har vi inte råd kan det landa i en privat byggnation. Det här är första frågan som står på tur efter valet.
Hon vidhåller att det ska byggas en förskola med tio avdelningar i skjutbaneskogen.
– Vi måste möta behoven, men vi kan inte göra det dyrare än vad det måste bli. Två mindre enheter i tätorten blir i alla fall en tredjedel så dyrt. Däremot kan vi tänka oss att öppna enheter i andra orter om det finns behov.
Hur ser du på länets högsta kommunalskatt?– Vi ska inte höja den, men heller inte sänka. De som pratar om att sänka skatter vet innerst inne att det inte går att sänka i Vimmerby om vi ska klara välfärden.