Nina, 30: "Vilken värld ska våra barn växa upp i?"

Terrorattacken i Bryssel, där två svenskar miste livet, Gaza-kriget mellan Israel och Hamas och det fortfarande pågående kriget i Ukraina, listan kan göras lång. Konflikter trappas upp och oron för världsläget märks av även i Vimmerby. "Man går ju in och kramar om sina barn lite extra på kvällarna när man läst om allt hemskt, säger Kim Pommerenke.

"Man blir ju ledsen när man läser och hör om allting som händer i världen", säger Nina Pommerenke till Vimmerby Tidning.

"Man blir ju ledsen när man läser och hör om allting som händer i världen", säger Nina Pommerenke till Vimmerby Tidning.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2023-10-23 05:30

Nina Pommerenke, som Vimmerby Tidning träffar på Rådhustorget, berättar att hon känner sig orolig på grund av läget i världen. 

– Om jag tänker på det globala känner jag mig orolig för hur det ska fortsätta och bli i framtiden. Vilken värld ska våra barn växa upp i? Men jag känner inte direkt någon oro för våra liv här i Vimmerby just nu, säger hon.

Skulle du säga att oron för världsläget påverkar dig i vardagen?

– Ja, man blir ju ledsen när man läser och hör om allting som händer i världen. Jag mår inte så psykiskt bra av att höra sådana saker och försöker hålla lite avstånd, annars kan jag inte vara en bra mamma till mina barn. Samtidigt kan man inte bara stänga av och ignorera det som händer, man måste hålla sig uppdaterad. 

undefined
Matilda Alhage på folkhögskolan berättar att hon är orolig för utvecklingen i världen.

Matilda Alhage, elev på folkhögskolan i Vimmerby, är även hon ängslig med anledning av det rådande världsläget.

– Ja, det är jag. Jag är orolig för utvecklingen och för hur det ska gå i världen. Det påverkar mig nog inte i vardagen mer än att jag nog är mer uppmärksam och vaksam nu än tidigare, säger hon. 

undefined
"Jag är nog inte orolig för mig personligen, här i Vimmerby, men när man tänker på hur andra har det kan man känna en oro för deras situation", säger Noomi Lindberg på biblioteket.

Noomi Lindberg, som jobbar på biblioteket, menar att hon känner sig trygg i Vimmerby.

– Jag är nog inte orolig för mig personligen, här i Vimmerby, men när man tänker på hur andra har det kan man känna en oro för deras situation. Jag reser inte särskilt mycket, jag har tagit ställning för klimatet genom att inte flyga, men om jag hade varit en sådan person som reste mer hade jag valt bort vissa destinationer med anledning av läget just nu, säger hon

undefined
"Man får ju otroligt ont i hjärtat och tycker att det är jättehemskt såklart", säger Kim Pommerenke.

Kim Pommerenke håller med Noomi om att Vimmerby känns som en trygg plats. 

– Alltså, man är ju inte orolig fast när man tänker på det kanske man borde vara det mer, man är ju i sin trygga lilla värld här, säger hon.

Påverkas din vardag av det som händer ute i världen nu? 

– Man får ju otroligt ont i hjärtat och tycker att det är jättehemskt såklart, när man sitter och läser, speciellt när man har egna barn. Då går man ju in och kramar om dem lite extra på kvällarna när man läst om allt hemskt, säger Kim Pommerenke.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!