Nio tjänster bort hos socialen

Vimmerby Arbetsrehab och Vimmerby Arbetsträning skrotas när fyra av sex tjänster tas bort. Två tjänster som fältsekreterare försvinner. Dessutom tas två tjänster bort på socialförvaltningen. Det är följden av att socialnämnden ska spara 4,8 miljoner kronor i nästa års budget.

Vimmerby2009-06-05 06:12

- Det går inte längre att hyvla, utan nu måste hela verksamheter tas bort, säger Hans Ericsson, chef för socialförvaltningen i Vimmerby.
Trots att nämnden ser ut att få 700 000 kronor mera i ram nästa år måste kostnaderna minska med 4,8 miljoner.

Socialbidragen ökar
- Vi räknar med att socialbidragen ökar med tre miljoner kronor, samtidigt får vi 2,5 miljon mindre i anslag från samordningsförbundet för Vimmerby arbetsträning och Vimmerby Arbetsrehab när de statliga pengarna minskar.
I Samordningsförbundet ingår även Hultsfreds kommun, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Landstinget.
Nämndens inriktningsbeslut innebär att fyra av sex tjänster tas bort på Vimmerby arbetsrehab och Vimmerby arbetsträning.
Båda tjänsterna som fältsekreterare för ungdomar tas bort, liksom en tjänst av tre i beroendeenheten.
På förvaltningen tas en administrativ tjänst och en tjänst som socialsekreterare bort.
Totalt försvinner nio tjänster av ungefär 40 som finns inom socialförvaltningen i dag.
Hans Ericsson tror att de flesta tjänsterna ska gå att tas bort genom naturliga avgångar, men att det också kan bli någon aktiv uppsägning.
- Det här är en svår prioritering. Vi försöker ändå behålla två tjänster på arbetsrehabiliteringen och arbetsträningen. Det är viktigt att något finns kvar, de här verksamheterna riktar sig till de allra svagaste i samhället, säger Torbjörn Sandberg, kd, ordförande i nämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om