Vissa kommuner har valt att helt ställa in öppet hus på sina gymnasieskolor i höst. Andra kör digitalt. I Vimmerby valde gymnasiet att ta emot niorna. Men bara i mindre grupper i ett löpande schema, och vårdnadshavarna, maximerade till en per elev, fick vackert vänta utomhus.
– Det är en trygghet för eleverna att få se skolan, och vi vill ge så mycket information vi kan, för att ge förutsättningar att göra ett bra val. Det är kul att intresset är så stort, säger rektor Anna-Kristina Mäkitalo, som informerade vårdnadshavare från skoltrappan tillsammans med studie- och yrkesvägledare Magnus Danlid.
Normalt får niorna möjlighet att möta pedagoger och gymnasieelever på plats. I år blev det istället filmvisning, med material som gav smakprov på utbudet på skolan.
– Våra elever har tagit ett stort ansvar för det här och jag är superimponerad, de har verkligen gjort det bra, säger Mäkitalo.
Niondeklassaren Sara Jonmyren, som har fram till den 15 februari på sig att välja gymnasieprogram, var nöjd med det hon fick under rundvandringen på skolan.
– Det var bra. Vi kan ju inte jämföra med hur det var att gå på öppet hus innan corona, kanske får man ut mer om man får träffa eleverna som går här, men det funkade.
Vad tycker du är svårast med gymnasievalet?
– Att man inte riktigt vet vad man vill bli efteråt. Men min tanke är att välja natur, och jag känner likadant nu efter att vi har gått runt på skolan. Jag är nog nästan lite säkrare, det är ju ett brett program och jag älskar NO och matte.
Magnus Danlid tycker inte att gymnasievalet behöver vara omgärdat av så mycket dramatik.
– Jag tycker man ska se det mer som en resa. Min uppfattning är att i slutet av grundskolan har många elever klart för sig åtminstone om de vill gå ett yrkesförberedande program eller ett studieförberedande. Det bästa råd jag har är att ta reda på så mycket man kan i förväg och gå på det man själv känner, inte falla för kompistrycket. Fråga äldre kompisar, prata med grannen som har ett kul jobb.
För de som vill ha mer kött på benen kommer skolan att erbjuda möjlighet till individuella besök.
– Det tror jag rentav kan vara en fördel, säger Saras mamma Anne Thell, som poängterar att det är barnens val.
– Jag vill inte påverka för mycket, det är hon som ska göra valet. Sedan kan man alltid stötta och ge feedback.