Nobla kockelever

Långa arbetspass i tre dagar. Superdisciplin och perfektion. Och väldigt trötta fötter. Nu vet kockeleverna Mathilda Trawtschenko och Joline Wester hur det funkar i Nobelköket. - Det var en upplevelse. Men man skulle nog inte orka göra om det på ett tag.

Vimmerby2010-12-14 07:18


De har avverkat en lussemorgon. Har ett julbord för gymnasieskolans lärare och övrig personal att tänka på. Vardag igen för Mathilda Trawtschenko och Joline Wester, som går tredje året på Restaurangskolan i Vimmerby.
För några dagar sedan var det allt annat än vardag, när de tillsammans med sin lärare Tina Olofsson - för övrigt nyligen utsedd till Årets Kocklärare i Sverige - ingick i förrättslaget på Nobelmiddagen i Stockholm.
- Det liknar inte något annat man varit med om. Det var en upplevelse, säger tjejerna.

Gott rykte
Att få laga mat till festernas fest och vara en kugge i hjulet i köket bakom Nobelmiddagen är få elever förkunnat. I år kom elever från fyra skolor i Sverige. Ovanligt många - normalt sett är det bara två restaurangskolor i landet som deltar. Restaurangskolan i Vimmerby har haft en plats i köket i flera år. Tidigare elever har grundat för det.
- Det var kul att höra att vår skola har så bra rykte, det var flera som hört talas om oss och då blir man ju glad, säger Mathilda Trawtschenko.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om