Nordiska Fanerfabriken lägger ner produktionen

Produktionen läggs ner på AB Nordiska Fanerfabriken i Vimmerby och därmed går en 90-årig epok i graven. - Det är ett tungt besked, men ett måste för att vi ska kunna leva vidare och utvecklas, säger Odd Almehagen, företagets vd i Vimmerby. Försäljningen av massivträ, skivprodukter och inköpt faner fortsätter dock som vanligt.

AB Nordiska Fanerfabriken är trähistoria i Vimmerby. Efter 91 år lägger nu företaget ner fanerproduktionen.

AB Nordiska Fanerfabriken är trähistoria i Vimmerby. Efter 91 år lägger nu företaget ner fanerproduktionen.

Foto:

Vimmerby2009-06-23 06:10


I 91 år har det sågats på Nordiska Fanerfabriken i Vimmerby, men nu är det slut. Enligt besked från ledningen i går stängs produktionen av faner förmodligen redan under sommaren.
Så sent som 2003 gjordes en stor investering i ny fanerkniv, då den uppdaterades till en av Europas mest moderna knivar.
- Vi såg en ökad efterfrågan vid den tiden, samtidigt som vi behövde modernisera för att inte tappa fart, säger Odd Almehagen.

Drastisk åtgärd
För några år sedan gick det också bra, med ökad omsättning, ett nytt halvskift och nyanställningar. Men så kom den första nedgången, som företaget klarade utan personalneddragningar. När så den alltjämt pågående lågkonjunkturen drabbade branschen tvingades Nordiska Fanerfabriken anpassa kostymen och varsla ett antal tjänster.
- Tyvärr har världsekonomin fortsatt svikta och därför tvingas vi nu ta till denna drastiska åtgärd.
Hur de tiotalet anställda, som är kvar i produktionen efter de tidigare neddragningarna, kommer att påverkas är inte klart. Enligt ett pressmeddelande är ledningen ännu inte beslutat om personella förändringar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om