För några dagar sedan avled en man från Uppsala i sviterna av den nya influensan.
Enligt läkare hade han kanske kunnat räddas om han sökt vård tidigare - men när ambulans kom till hans hem var det för sent. Trots omfattande upplivningsförsök gick hans liv inte att rädda.
Det här väcker frågor naturligtvis frågor som: När ska man söka vård? Hur länge vågar man vänta om man blir riktigt dålig?
Anders Brunegård, medicinskt ansvarig läkare på Vimmerby hälsocentral säger att man inte ska söka vård om man är "normalt influensasjuk". Då gäller det i stället att kurera sig själv hemma.
- Men om man får andningssvårigheter och feberstegring så att man kan misstänka lunginflammation ska man kontakta vården, säger han.
Något man absolut inte ska göra är dock att gå och sätta sig i ett väntrum på vårdcentralen. Anders Brunegård berättar att man har en "särskild väg" för just den här typen av patienter, och att de ska slussas direkt till sjukhus.
Enligt medier tillhörde den avlidne Uppsalabon en eller flera av den nya influensans riskgrupper. Så hur länge vågar man vänta med att söka vård om man tillhör en riskgrupp?
- Vi kan inte ta emot alla som insjunknar i influensa och tillhör en riskgrupp. Men tröskeln för när man tar kontakt med vården kanske bör vara lite lägre i dessa fall, säger Anders Brunegård.
"Normalt influensasjuka bör inte söka vård"
Nu har den nya influensan skördat sitt första dödsoffer i Sverige. En man i 40-årsåldern som kanske kunnat räddas om han bara fått vård.Men hur orolig ska man egentligen vara för influensan? Och när ska man söka vård? Anders Brunegård, medicinskt ansvarig läkare i Vimmerby svarar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!