Norrlandsjägare i Åsa-Nisses anda

Varenda år i 18 år har han åkt 120 mil för att jaga älg i Vuono utanför Haparanda. - Det går inte att jämföra med älgjakt söder över, säger Egon Axelsson från Vimmerby. Jakten har gått så bra för honom genom åren att norrlandskompisarna kallar honom för "Åsa-Nisse".

"Så här stora hade den som gick förbi..." Hur det än var med det blev det en tiotaggare för Egon Axelsson från Vimmerby när den norrländska älgjakten började i måndags. Tjuren sköts på en holme i Bottenviken utanför Haparanda. Jaktlyckan har varit så god genom åren att norrlänningarna börjat kalla Egon för "Åsa-Nisse"...  Foto: Leif Svanberg, Haparandabladet.

"Så här stora hade den som gick förbi..." Hur det än var med det blev det en tiotaggare för Egon Axelsson från Vimmerby när den norrländska älgjakten började i måndags. Tjuren sköts på en holme i Bottenviken utanför Haparanda. Jaktlyckan har varit så god genom åren att norrlänningarna börjat kalla Egon för "Åsa-Nisse"... Foto: Leif Svanberg, Haparandabladet.

Foto:

Vimmerby2009-09-12 04:05


- De menar att jag är lika klurig som honom, och visst, det har ju blivit älg varje år här uppe, säger Egon Axelsson när vår tidning får fatt i honom på ett älgpass någonstans i Tornedalen.
Där har jaktlaget från Vuono sammanlagt 2 800 hektar. 500 av dom är ute på öar och holmar i Bottenviken. Där började de årets jakt i måndags.
- Det har gått mycket bra. Tre av skyttarna sköt fyra djur på en timme. Många tror att det är lätt att jaga ute på holmarna, men är vi oförsiktiga drar älgarna iväg, hoppar i havet och simmar till nästa holme, säger jaktledare Ove Johansson till Haparandabladet.
Den hårda blåsten gjorde att det blev ett äventyr i sig att få över de skjutna älgarna till fastlandet, enligt bladet.
Egon sköt en tiotaggare på en av holmarna. Det är en av många älgar som smålänningen fällt sedan han av en ren tillfällighet hamnade i det norrbottniska jaktlaget för 18 år sedan.
En jägarna, Åke Ollinen, hade hamnat i Vimmerby och fick då husrum hos Egon Axelsson.
- Han frågade vad det kostade och jag sa "ingenting, men ordna så att jag får komma upp och jaga hos er", minns Egon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om