Norrsken över Vimmerby – så blir chanserna ikväll

Under torsdagskvällen kunde kvällspigga Vimmerbybor ge sig ut för att se norrskenet röra sig över himlen. Men hur ser chanserna ut för ikväll?

Chansen att se norrsken över Vimmerby bedöms ikväll vara medel.

Chansen att se norrsken över Vimmerby bedöms ikväll vara medel.

Foto: Adam Ihse/TT

Vimmerby2024-09-13 16:11

Vimmerby Tidning ställer frågan till SMHI.

– Vi på SMHI följer inte utvecklingen av norrsken. Men vi kan titta på om det är moln i vägen eller inte, säger meteorolog Sofia Söderberg och kollar på prognosen för Vimmerby. 

– För er del är det inte helt klar himmel som väntas nu under nätterna. Men det ser tidvis ut att bli klart. Det som kan ställa till det är att det kan vara dimmoln som breder ut sig över natten, de kan vara väldigt täta om de lägger sig. Å andra sidan kanske de inte är så omfattande eller utbredda. 

Hon berättar att det kan finnas chans till klar himmel. 

– Det kanske bara är där du bor eller befinner dig som molnen är och då kanske man kan ta sig några kilometer iväg för att få klar himmel. Det är också en del höga moln i prognosen, men de rör sig så är man ute flera timmar så kommer de flytta sig. Ibland är de också lite tunnare och kan släppa igenom norrskenet. 

För själva norrskenet hänvisar Söderberg till en specifik hemsida. 

– Det vi brukar hänvisa till är en amerikans vädertjänst. Det är en organisation som heter NOAA, söker man på det och Aurora forecast, så kan man få upp en prognos för norra halvklotet. Men det är väldigt kort framförhållning, det kan vara att man bara kan se prognosen först ett par timmar innan. 

Vid skrivande stund är det för tidigt för att se prognosen för kvällen. Men enligt en prognos på sidan Norrskenidag.se är chansen att se norrsken ikväll medel för området mellan Uppsala och Halmstad. Från Falun och uppåt bedöms chansen som hög och i sydligaste Sverige, från Kalmar och nedåt bedöms chanserna som låga. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!