Jakten på norrskenet lyckades –"Det var magiskt"

Det är inte vanligt med norrsken i södra Sverige. Men under torsdagskvällen hände det. Vimmerbybon Anna-Louise Loggarfve uppfyllde drömmen och lyckades fånga händelsen på bild. "En riktigt häftig upplevelse", berättar hon.

De gröna nyanserna kan ögat se men det var först när Anne-Louise Loggarfve tittade i mobilen som de rosa och lila färgarna var synliga.

De gröna nyanserna kan ögat se men det var först när Anne-Louise Loggarfve tittade i mobilen som de rosa och lila färgarna var synliga.

Foto: Privat foto

Vimmerby2024-09-13 13:00

Det var kväll när det plingade till i mobilen. Den här gången ville inte Anne-Louise Loggarfve missa norrskenet. Sist hennes app aviserade om att det fanns en chans att se ett norrsken i Vimmerby, var det mitt i natten. Hon åkte inte ut. 

– Jag var så arg och besviken att jag missade det. Den här gången skulle jag se det, säger hon.

Anne-Louise Loggarfve ringde sin väninna omgående och de gav sig ut med bilen på jakt efter norrskenet. I baksätet låg systemkameran. 

– Det är en sådan sak som jag har på min bucketlist, säger Anne-Louise Loggarfve.

Himlafenomenet har gäckat och fascinerat människor genom tiderna. Enligt samisk mytologi är det de döda själarna som dansar på himlen och som kräver respekt. Att störa innebär olycka.

Bilfärden gick mot Södra Vi och Vennebjörke. De parkerade och gick ut och väntade. Det började mulna. Himlen var inte helt klar och det var inte tillräckligt mörkt. Men Anne-Louise Loggarfve kunde se att något rörde sig på himlen.

– Det var som ett brett ljust band, en gata som hela tiden utvidgade sig. Vid horisonten anade jag ett grönt ljus, säger hon.

Jakten gick vidare. De bestämde sig för att hitta en bättre utkikspost där det fanns öppnare vyer och mörkare omgivningar. Krönbron skulle visa sig perfekt. I gluggen mellan sjön och husen öppnade sig himlaspelet.

– Det var magiskt. En riktigt häftig upplevelse, säger Anne-Louise Loggarfve.

Hon hade fått tipset att titta mot norr och försöka sikta på Stora Karlavagnen. Mobilen fångade den rosa och lila färgen som annars är svår att uppfatta med blotta ögat. I två timmar stod de och betraktade norrskenet. I baksätet låg systemkameran bortglömd.

– Det ska vara igång ikväll också. Appens index visar på en successiv ökning. Jag har sagt till min man att han måste följa med. Vi har åkt två gånger innan utan att lyckas, men ikväll kan det nog bli kul, andra gången gillt för mig. Men det måste vara klart väder, säger Anne-Louise Loggerfve.

Ett norrsken uppstår när solpartiklar krockar med atmosfären. Det behöver vara riktigt mörkt på himlen för bästa upplevelse.

undefined
Tipset var att sikta på Stora Karlavagnen för att se Norrskenet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!