Nostalgitripp till ett svunnet Vimmerby

"Blandade bilder och Folkets park" - vinterns utställning på Näktergalen.

En lite äldre från hörnet där Stuneks idag ligger.

En lite äldre från hörnet där Stuneks idag ligger.

Foto:

Vimmerby2015-11-20 07:03


Nu vankas det nostalgitripp. Vinterns utställning på stadsmuseet Näktergalen är en resa tillbaka till ett Vimmerby som många minns och går via foton från bildarkivet och gästböcker med autografer från dåtidens kändisar.

Huset där Handelsbanken ligger hade ett underbart torn i början av förra sekelskiftet. När försvann det? Och visste du att det fanns en stationspark vid järnvägsstationen?


Och så finns det ju bilder som känns som nyss, fast man inser att det gått några decennier när man börjar räkna lite och konstaterar att där ALV ligger idag, tog världen liksom slut på det svartvita flygfotot.

- Det här är på allmän begäran, skulle man kunna säga, säger Gunilla Gustafsson, som just nu har fullt upp med att iordningställa omkring 150 bilder från Vimmerby bildarkiv, som ska visas i utställningen som öppnar nu på lördag.


Merparten av bilderna har tidigare inte visats. Andra är favoriter i repris. Att gamla foton drar publik och väcker positiva reaktioner vet man efter tidigare bildutställningar.

- Väldigt uppskattat. Här har vi en blandning, med både miljöbilder och gamla klassfoton, så det är nog av intresse för många. Något tema är det inte direkt, det skulle i så fall vara att vi har en del bilder tagna nu som då på olika platser i stan, där man kan jämföra.

"Blandade bilder och Folkets park" öppnar på lördag och pågår till den 16 januari.

Läs mer i fredagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om