Skadegörelse drabbar Vimmerbyborna

Nyligen har en toalett på en skola i kommunen saboterats och på stan har någon klottrat en sexistisk mening på ett skåp. Nu får Vimmerby betala notan.

Skadegörelsen på Astrid Lindgrens skola var omfattande och beräknas kosta 5 000 kronor att åtgärda.

Skadegörelsen på Astrid Lindgrens skola var omfattande och beräknas kosta 5 000 kronor att åtgärda.

Foto: Josephine Svensson

Vimmerby2023-04-11 18:00

Under hela 2022 hade Vimmerby kommun kostnader på cirka 150 000 kronor för olika former av skadegörelse. I år är kostnaden redan uppe i 93 000 kronor.

I måndags morse i förra veckan var det dags igen. Mellan 08:00 till 08:30 löpte någon fullständigt amok på Astrid Lindgrens skola och kraschade ett helt toalettutrymme. Takplattor var nedslitna och skadegörelse hade skett på toalett, handfat och kakel. Dessutom var det klotter på väggarna.

– Det känns väldigt frustrerande. Det går åt mycket pengar som får tas från verksamheten, säger rektor Josephine Svensson till Vimmerby tidning, och räknar med att det blir samtal med eleverna på skolan.

Kostnaden för reparationen beräknas enligt polisrapporten till 5 000 kronor och det ska läggas till de kostnader kommunen redan haft för skadegörelse så här långt i år.

Josephine Svensson berättar att förstörelsen av toaletten ändå hör till ovanligheterna på Astrid Lindgrens skola. Däremot förekommer vardagsskadegörelse i form av att repa väggar med nycklar, pilla sönder saker och liknande.

Till kommunen har ett medborgarförslag kommit in om att sätta upp övervakningskameror på framförallt Astrid Lindgrens skola. Målet med förslaget är mindre skadegörelse.

– Medborgarförslag hanteras av barn och utbildningsnämnden och kommunfullmäktige. Jag kan därför inte uttala mig i det här läget då beslutet inte ligger hos mig som rektor, förklarar Jospehine Svensson.

Men den största skadan för kommunen så här långt i år rör Vimarskolan och kostade cirka 70 000 kronor. Där hade handfat saboterats så att det uppstått en stor vattenskada.

Skolornas vaktmästare hanterar en del själva. När det är större jobb sköter Vimarhem normalt sett alla reparationer efter skadegörelse i kommunens lokaler. I särskilda fall tas externa företag in som ramavtal upphandlats med, till exempel målare eller andra hantverkare.

För klotter i kommunens lokaler och på allmän plats är det snabba ryck som gäller.

– Policyn rent generellt är att Vimmerby kommun ska ta bort klotter i lokaler och gatumiljö inom 24 timmar, berättar Per Jonsson, fastighetsingenjör på Vimmerby kommun.

Han säger att klotter och skadegörelse går i vågor.

På gatukontoret har man ingen speciell policy för sanering av trottoarer och gator.

– Det är ett år sedan jag tillträdde och jag har inte varit med om något klotter för vår del, säger Roger Lindell, gatuchef på Vimmerby kommun. Vi vattnar, sopar och snöröjer gator och trottoarer när det behövs. Skulle det vara färg får vi ta in en saneringsfirma. Det är en puck vi i övrigt inte hanterat.

Elskåp och lyktstolpar går under kommunens eget elbolag, som finns i de centrala delarna av Vimmerby. Utanför centralorten är det Eon som äger elnätet.

Per Svensson är nätchef på kommunala Vimmerby Energi och Miljö AB, Veab. Inte heller de har någon speciell policy för hantering av klotter.

– Vi försöker tvätta av ofta och om det inte går så byter vi luckor eller målar över om det är anstötligt. Det är rätt svårt att få bort klotter. Vi åker inte runt utan det är om vi ser något eller om allmänheten hör av sig till kundtjänst, förklarar han.

Efter bedömning så görs sanering när vädret tillåter, oftast inom några dagar.

– Klotter går i perioder. Det är ett problem men inget jätteproblem. Jag har ingen statistik, berättar Per Svensson.

Skadegörelsen på Astrid Lindgrens skola var omfattande och beräknas kosta 5 000 kronor att åtgärda.
Skadegörelsen på Astrid Lindgrens skola var omfattande och beräknas kosta 5 000 kronor att åtgärda.
Skadegörelse i Vimmerby

Under 2022 uppgick Vimmerby kommuns kostnader för skadegörelse till 150 000 kronor.

Hittills i år uppgår kostnaden till nästan 100 000 kronor.

Största kostnaden i år är en vattenskada på Vimarskolan som kostade 70 000 kronor att åtgärda. Tvättställ hade saboterats på ett sådant sätt att det uppstod en omfattande vattenskada.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!