Nova vill ha en spännande skola med mycket yta

"En ny skola ska vara spännande och ha mycket yta" tycker Nova Mattsson som går i femman på Vimarskolan. Abdimalik Omar som går i sexan på AL-skolan vill se något ovanligt på en ny skola.

Nova Mattsson och Abdimalik Omar är två elever som är med i kommunens arbete för hur en ny skola och skolgård ska se ut. De vill se en spännande och utmanande miljö med ovanliga saker.

Nova Mattsson och Abdimalik Omar är två elever som är med i kommunens arbete för hur en ny skola och skolgård ska se ut. De vill se en spännande och utmanande miljö med ovanliga saker.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-04-28 11:00

– Det kan vara en fontän eller kanske en simhall, säger han.

Eleverna Nova Mattsson och Abdimalik Omar är med i mellanstadiegruppen i kommunens arbete för att ta fram hur en ny skola för årskurs 7-9 kan se ut. 

– Det är jättekul och bra att vara med, säger Nova Mattsson.

– Jag tror inte ungdomar brukar få chansen att påverka, säger Abdimalik Omar.

De andra elevgrupperna som är involverade går på högstadiet och på gymnasiet.

undefined
Malin Starenflykt är kommunens projketledare. Hon säger att det programskede där elevernas delaktighet är en del, ska vara klart i sommar och i höst ska politiken fatta beslut om projketet ska fortsätta med mer detaljerade ritningar.

– Vi har tre grupper för att få olika perspektiv för hur eleverna vill ha en högstadieskola. De som står inför högstadiet, de som går på högstadiet i dag och de som nyligen lämnat högstadiet, säger kommunens projektledare Malin Starenflykt.

På onsdagen hölls workshops på Fabriken i Vimmerby tillsammans med arkitekter och samhällsplanerare som fått kommunens uppdrag att ta fram förslag på skolbyggnad och på utemiljön.

Så här långt har politikerna beslutat att om en ny skola ska byggas ska det bli en högstadieskola för årskurs sju till nio. Den plats som pekats ut är tvärs över Lundgatan, sett från idrottshallen och Vimarskolan. Samtidigt ska Vimar och AL-skolan byggas om till f-6-skolor.

– Utöver vad elever och personal tycker om byggnad och utemiljö, tittar vi också marken och omgivningen. Klarar vi trafiken? Hur är det med miljön och naturvärden? Finns det fornlämningar i området? Hur löser vi den tekniska infrastrukturen? säger Malin Starenflykt om den fas projektet nu är i.

I höst ska politikerna avgöra om arbetet med en ny skola ska fortsätta med mer detaljerade ritningar.

undefined
Therese Egnor Rezine och Saga Axberg från Funkia Arkitekter jobbar på uppdrag av kommunen med att ta fram förslag på utemiljön till en ny högstadieskola i Vimmerby. På onsdagen fick de hjälp av elever från skolorna i Vimmerby.

Eleverna hade gott om synpunkter och förslag.

– De kom med mycket roliga förslag om hur man kan få rörlighet men också om lugna platser på en skolgård, säger Saga Axelsson, från Funkia Arkitekter, som jobbar med utemiljön.

Hon vill inte precisa elevernas förslag för detaljerat, eftersom de ska in i det fortsatta arbetet.

Hur vanligt är det att elever får vara med och tycka till ?

– Det kommer mer och mer, mest vanligt är det nog vid planering av allmänna parker. Vi försöker alltid få med barnperspektivet så mycket som möjligt, för det är viktigt och bra att kommunen driver på bra för det. Mycket har förändrats sen vi vuxna själva var barn, säger Saga Axelsson. 

Vilka av elevernas förslag som blir verklighet får vi veta först när politikerna beslutar om det ska byggas en ny skola. 

Med ett flygfoto över den tänkta skoltomten som underlag lade eleverna ut sina förslag för vad de vill ha på skolgården på en ny högstadieskola i Vimmerby.
Med ett flygfoto över den tänkta skoltomten som underlag lade eleverna ut sina förslag för vad de vill ha på skolgården på en ny högstadieskola i Vimmerby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!