Nu är det dags att så – experten ger sina tips

Förodlingssäsongen är igång och det märks hos handelsträdgården Hagelins i Vimmerby. Anette Hagelin Emilsson ger sina bästa tips för att lyckas med frösådden.

I Hagelins växthus växer det redan för fullt. Här står Anette Hagelin Emilsson omgiven av den tåliga blomman pensée - som klarar flera minusgrader om den härdats.

I Hagelins växthus växer det redan för fullt. Här står Anette Hagelin Emilsson omgiven av den tåliga blomman pensée - som klarar flera minusgrader om den härdats.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2021-03-16 08:00

– Det är mycket frö nu, och helst frö av grönsaker. Men det börjar bli lite mer intresse för frön av blommor med, helst såna ängsblommor och fjäril- och biväxter, säger Anette Hagelin Emilsson. 

undefined
Ängsblommor och blommor som lockar fjärilar och bin har blivit mer populära.

Efter nyår börjar de sälja fröer av alla möjliga sorter och de allra mest erfarna odlarna kommer redan då och börjar handla. 

– De vill ofta ha lite speciella sorter och är rädda för att de ska ta slut. I år tror jag mycket av fröna kommer ta slut, eftersom det finns en stor efterfrågan på det, säger hon. 

undefined
Att odla grönsaker är populärt. Trots att det finns ett stort utbud av fröer så tror Anette Hagelin Emilsson att den stora efterfrågan kommer göra att vissa tar slut.

För en nybörjarodlare så rekommenderar Anette Hagelin Emilsson att börja med någon sorts kruktomat.

– När man sår en kruktomat så ska man tänka på att ha värme när de gror och sen ljust när de har kommit upp.

Hon berättar att det är viktigt att så i såjord.

– Sår man i blomjord eller plantjord så gror fröna, men sen när de börjar komma upp så får de för mycket näring och då viker de sig bara. 

När det däremot är dags för omplantering av plantan så bör man ha en jord som det är mer näring i enligt Hagelin Emilsson. Först när det är frostfritt utomhus går det att sätta ut plantorna.

Hon påminner om en viktig sak:

– Läs på påsen innan du sår! Allra helst om man sår något som man inte tidigare sått. Det är väldigt många fröer som är ljusgroende och täcker man såna frön så kommer de aldrig upp - Såna frön ska bara strös uppepå och tryckas till lite. 

Här är kommande säsongs pelargoner på tillväxt.
Här är kommande säsongs pelargoner på tillväxt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!