"Nu är det i princip fullt"

Familjehem kan komma att behövas för ensamkommande i Vimmerby.

Vimmerby2015-09-15 12:07

I princip fullt på kommunens boende för ensamkommande. Om några månader träder ett nytt avtal in och det kan betyda att antalet anvisningar ökar med 40 procent.

- Vi hoppas att anstormningen minskar lite under oktober och november, det skulle underlätta för vår del, säger Jörgen Johansson, biträdande föreståndare för boenden för ensamkommande.

Idag har kommunen inga familjehemsplaceringar - ett alternativ som kan komma att behövas.

Så sent som för en månad sedan var kommunens nyaste boende för ensamkommande, i Gullringen, inte mer än halvfullt. Nu är det annorlunda. Sedan några dagar bor 11 killar på boendet.

- I princip fullt. Vi har tillstånd för 12, men då blir det trångt. Å andra sidan har vi faktiskt några platser över eftersom vi får nyttja extralokaler i anslutning till boendet. Så ett par till kan vi få in, sen ser det kärvt ut, säger Jörgen Johansson, biträdande föreståndare för boenden för ensamkommande i Vimmerby kommun.

Hur det ser ut framöver är svårt att förutse.

- Av tradition når flyktingströmmarna sin topp i september, för att sedan minska i oktober och november. Det beror på var man kommer ifrån och vilket väder man påverkas av.

- Annat som påverkar är att vi har ett en handfull killar som i 7-9 månader väntat på besked om permanent uppehållstillstånd. Skulle de få avslag frigörs platser.

Migrationsverket hade beräknat att omkring 8 000 ensamkommande barn skulle komma till Sverige 2015. Men under maj och juni ökade både andelen och antalet ensamkommande barn kraftigt, och prognosen skrevs upp till 12 000. Redan i början av juni flaggade Migrationsverket och länsstyrelserna för att antalet överenskomna platser för ensamkommande barn inte skulle räcka till.

- Idag har vi avtal på elva asylsökande ensamkommande och en inte alltför vild gissning är att vårt fördelningstal kommer att öka med 40 procent, till 15-16 i det nya avtalet som gäller efter årsskiftet. Och det har vi inte plats för.

Läs hela texten i tisdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om