– Engagemanget är starkt så jag tycker att det har varit värt det. Jag vill inte ha det ogjort, Jag skulle ha gjort det igen. Men nu har jag gjort mitt i frontlinjen. Det är dags för andra att ta vid, säger Helen Nilsson när vi ses på ett kafé i stan för att prata om hennes politiska karriär efter ett par dagar som pensionerad toppolitiker.
Att inte träffas i stadshuset är en medveten och symbolisk markering.
– Måndagar är politikens dag. Först med möten i majoriteten, sen avstämning med oppositionen och efter det en genomgång av allt med kommundirektören, säger hon.
Precis så har Helen Nilssons långa arbetsveckor börjat sen 2010. Som oppositionsledare i fyra år, som ett av två kommunalråd mellan 2015 och 2018. Sen oppositionsråd igen i fyra år och så kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd de två senaste åren.
– Jag blev alldeles chockad när jag fick se listan. Så många möten, så många år. Men nu är det över. Det känns tomt, konstigt och jättebra och jätteskönt att få fokusera mer på sig själv, att få dricka sitt kaffe och läsa tidningen i lugn och ro. Att få mer tid för barnbarnet som är fyra år. Prata med andra, gå ut och gå. Såna små vardagliga saker i tillvaron.
Vad är skönast att slippa ifrån?
– Att slippa vakna på efternatten med en ångestklump i magen. Hur ska vi ta det här i hamn? Vilka beslut är viktigast att ta? Hur kommer vi vidare?
Hon sticker inte under stol med att det varit turbulent och blåst hårt ibland. Värst var skoldebatten för tiotalet år sen.
– Folk omkring mig mådde dåligt, jag också. Andra politiker och tjänstemän mådde dåligt. Fast vi hade forskningen med oss var det tufft. Det går inte att möta känslor med fakta. Det tog en del partier vara på.
Hon försvarar exploateringen av Krönsmon.
– Det kostade mycket pengar. Men ingen kommun kan stå utan företagstomter. Det kommer att byggas där också.
En annan återkommande kritik handlar om chefslöner.
– Löner till chefer blir alltid stormigt, och jag tycker nog att de är för höga. Men det går inte att ändra på i en enskild kommun, vi är i en konkurrenssituation med andra kommuner och arbetsgivare.
De ekonomiska utmaningarna tycks vara mer eller mindre ständiga i Vimmerby.
Varför är det så?
– Vi har inte gjort läxan sen tidigare och tagit de obekväma beslut som är nödvändiga. Det är jättejobbigt för medborgare och tjänstemän att ta tag i problem som varit sen tio år tillbaka och samtidigt göra det som kommit till på senare tid. Vi har dubbelt upp, därför är det värre för Vimmerby än andra kommuner just nu, säger Helen Nilsson.
Hon pekar på att kommunens verksamheter kostar 74 miljoner kronor mer än snittkommunen i landet.
– Vi har inte råd att ha det så, därför måste hårda beslut till. Det kan vara skolorna, men också mycket annat. Varenda bit måste nagelfaras. Personalorganisation, chefsorganisation, rätt person på rätt plats. Vad som helst.
Varför har inte det inte gjorts, du har ju själv suttit med i kommunledningen, om än inte i majoritet?
– Man har inte vågat ta tuffa och svåra besluten. Det kan vara viss okunskap också, att inte läsa på och sätta sig in ordentligt i vad som behövs. I ett krisläge håller det inte att bygga sin politik på värderingar, då måste man göra vad som ska göras och sen får man komma tillbaka till värderingarna. Annars har man inga pengar till sina värderingar. Det är pengarna som styr. Tyvärr, säger hon.
– Man är heller inte ensam. Det är ett evigt kompromissande. Jag vill helst inte dra in jämställdhetsperspektivet, men att vara kvinna och driva på med ett jätteengagemang är svårt. Jag tror det är lättare om man är en man med pondus, man ser inte en kvinna med undersköterskeutbildning som nån som ska styra, det blir svårt i vissa lägen.
Helen Nilsson undviker att peka ut både misslyckade och lyckade beslut.
– Helheten är viktigast, att ta in mer kunskap från omvärlden och ett mer långsiktigt perspektiv i besluten. Sen är det svårt i och med att vi ligger i Kalmar län som inte prioriteras så högt nationellt. Men jag tycker ändå att vi tagit några kliv framåt, men mycket återstår att göra.
Några viktiga råd till din efterträdare?
– Skapa din egen plattform. Lyssna lika mycket inåt som utåt. Försök hålla distans till problemen, men ta tag i dem, annars blir de väldigt stora. Är man grundad kommer man rätt så långt.