Klädbranschen på väg att återhämta sig efter pandemin

Turister som kommer och restriktioner som lättas ger nu vind i seglen för Vimmerbys klädaffärer, som visar ökad försäljning.

Camilla Sand, butikschef på Sandströms, säger att Vimmerbykunderna varit trogna och handlat i butiken så gått de kunnat trots pandemin.

Camilla Sand, butikschef på Sandströms, säger att Vimmerbykunderna varit trogna och handlat i butiken så gått de kunnat trots pandemin.

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2021-07-14 06:00

Nya siffror från branschorganisationen Svensk handel visar att klädbranschen håller på att återhämta sig efter den stora nedgången som kom i och med coronapandemin. 

– Det är klart att vi märker en stor skillnad. Turistsäsongen är en helt annat i år och överlag tror jag att våra siffror ungefär följer Svensk handels, säger Camilla Sand, butikschef på klädbutiken Sandströms i Vimmerby.

Svensk handels stilindex för juni månad visar att försäljningen av kläder i fysiska butiker ökade med 19,4 procent jämfört med samma månad förra året, och uppgången märks tydligt bland handlarna i Vimmerby.

– Äntligen börjar optimismen återvända till handeln. Efter över ett år av drastiskt fallande försäljning ser vi nu en återhämtning på bred front, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel i ett pressmeddelande.

undefined
Petra Pettersson på Stuneks i Vimmerby säger att försäljningen har ökat, men att hon samtidigt inte vill fira för tidigt.

Även hos underklädesbutiken Stuneks har man märkt av en tydlig ökning, men Petra Pettersson, som driver butiken, vill inte ropa hej förrän man är över bäcken.

– Det går jättebra just nu och vi återhämtar oss, men vi vet ju inte hur framtiden ser ut. Nu är vi uppåt och väldigt glada för att alla turister är tillbaka. De som inte handlade förra året gör det i år i stället, säger Petra Pettersson på Stuneks. 

Hävda restriktioner har i kombination med att allt fler vaccinerar sig mot covid-19 gjort att turisterna hittat tillbaka. Glädjande, menar Camilla Sand, samtidigt som hon också hyllar Vimmerbyborna.

– Att restriktionerna släppts gör det lättare för oss och det är klart att vi är väldigt glada. Det har varit tufft, men jag känner ändå att kunderna i Vimmerby har varit oss trogna och försökt handla på hemmaplan så mycket det gått under pandemin, säger Camilla Sand.

undefined
Anette Hasselkvist på Sko-Nisse hoppas att trenden med ökad försäljning ska fortsätta.

Svensk handels siffror visar också att skoförsäljning i butik ökat med 21,1 procent jämfört med i juni förra året.

– Jämfört med 2020 så var juni i år en väldigt bra månad. Vi är inte i nivå med 2019 men visst sker en upphämtning. Vi fortsätter i samma tempo framåt, säger Anette Hasselkvist på Sko-Nisse i Vimmerby.

Även om framtiden är oviss hoppas butiksägarna på en ur pandemisynpunkt lugnare sensommar, så att man kan fortsätta ta igen det man förlorade förra året.

– Man lär sig mycket av kriser och av att klara av dem. Nu ser vi fram emot en spännande höst och hoppas att vi inte får något nytt bakslag, säger Camilla Sand på Sandströms.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!