Nu blir det "kolijox"

Behöver vi sparris i december? Är det bättre att köpa närodlade tomater än ekologiska från Holland? På lördag är det maten och framtiden som står i centrum när det är dags för evenemanget "Världens bästa kolijox" - eller vad är det vi äter?" på Astrid Lindgrens Näs.

Vimmerby2012-03-27 06:37

Vi äter varje dag. Tänker jättemycket på mat. Och ibland är det lätt att få väldigt dåligt samvete när informationen sköljer över oss samtidigt som middagen ska fixas till på nolltid.
- Tänker man på maten som om vi stod inför en avgrund blir man ju alldeles förlamad. Vi vill tvärtom. Vi vill ha en glad dag som inspirerar och ger nya idéer, säger Kristina Lindelöf, Vimmerby LRF och Bondens Torg och Maria Tunek på Astrid Lindgrens Näs, som är en av initiativtagarna till familjedagen.

Klimatmat
Tankarna på att göra något gott, i flera bemärkelser, på temat mat har flera av aktörerna grunnat på sedan länge. Nu samverkar Astrid Lindgrens Näs, Lantköket på Näs, Vimmerby LRF, Astrid Lindgrens Hembygd, Bondens torg, Sevedebygdens Naturskyddsförening, lokala butiker och många andra lokala matproducenter och dagen är en del i den pågående Framtidsveckan med Astrid Lindgrens Hembygd som huvudorganisatör.
Dagen börjar med att författaren Maja Söderberg, som gett ut böckerna "Sju årstider i Majas kök" och "Majas klimatmat" funderar kring frågor som behovet av sparris i december, varför vi slänger så mycket mat, om maten rentav är för billig. Hon presenterar bra utgångspunkter i mathushållning och ger konkreta matlagningstips.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om