Nu börjar exploateringen – stort intresse för radhusen

I dagarna går exploateringen av det nya bostadsområdet vid Stubingränd igång på allvar. FB Bostäder hoppas på säljstart av radhusen under september. Enligt mäklaren är intresset stort.

Nu går exploateringen för nya radhus igång på allvar.  GC-vägarna har stängts av och belysningen är borta. Entreprenören väntas börja med markarbetet under onsdagen. Reaktionerna från grannar är skiftande, enligt kommunens gatuchef Tommy Dahlgren.

Nu går exploateringen för nya radhus igång på allvar. GC-vägarna har stängts av och belysningen är borta. Entreprenören väntas börja med markarbetet under onsdagen. Reaktionerna från grannar är skiftande, enligt kommunens gatuchef Tommy Dahlgren.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-08-24 17:45
undefined
Här mot Snokebovägen blir det in- och utfart till det nya området som beräknas vara klart för byggstart till årsskiftet.

Sen en dryg vecka tillbaka är gång- och cykelvägar avstängda i området och den befintliga belysningen har tagits bort.

– Nu i veckan påbörjas entreprenörens markarbete i området med schakt för vatten- och avloppssytemet, schakta bort vegetation och jämna ut mark och fylla upp gatan från Snokebovägen, berättar Ulf Karlsson, gatuingenjör på Vimmerby kommun.

Området som ska ställas i ordning är på cirka 20 000 kvadratmeter och markarbetena väntas pågå året ut.

– Gatan förväntas vara klar 2021, men då är det exklusive asfaltering.

Vilka reaktioner har ni fått från grannar om exploateringen och avstängda GC-vägar?

– Blandat. Några tycker det är positivt att kommunen satsar och att det byggs bostäder, andra anser att exploateringen försämrar deras boendemiljö. Någon tycker att det ska bli intressant att följa bygget och någon annan befarar tillfälliga störningar, beskriver Tommy Dahlgren.

Kommunens kalkyl för exploateringen ligger på cirka 3,9 miljoner kronor totalt.

Det finns sen tidigare ett avtal mellan FB Bostad och kommunen om en markaffär när kvarteret är färdig exploaterat.

– Den överenskommana köpeskillingen för tomtmarken är 4 850 000 kronor, exklusive anslutningsavgifter för el och vatten– och avlopp, enligt gatuchef Tommy Dahlgren.

undefined
Det är radhus i den här stilen som ska byggas i området. Första etappen består av 20 bostäder. Försäljningen har inte startat ännu, men mäklaren Magnus Boberg säger att det finns 16-17 intresseanmälningar.

Området ska rymma ett 40-tal radhus. FB Bostads plan är att de ska byggas i två etapper. 

– Vi projekterar för fullt och förbereder för säljstarten för första etappen som är 20 radhus som vi hoppas ska komma igång under september eller i varje fall under oktober, säger Henrik Lindblad, vd för FB Bostäder.

Magnus Boberg är kontorschef på Fastighetsbyrån i Vimmerby som fått uppdraget att jobba med försäljningen. 

– Vi har ungefär 16–17 intresseanmälningar trots att den formella säljstarten inte skett ännu. Vi väntar bara på den signalen, säger han.

– Det är jätteroligt med så stort intresse redan, sen har vi ännu inte tagit slutligt beslut om hur mycket vi måste ha sålt för att sätta igång byggnationen, men det ska nog lösa sig, säger Henrik Lindblad.

undefined
Henrik Linblad är vd för FB Bostad som tidigare byggt bostäderna i Stören i centrala Vimmerby. Han är nöjd med intresset för radhusen och hoppas kunna anlita lokala underleverantörer till byggprojektet.

Någon bygglovsansökan har inte lämnats in ännu och det är oklart när byggnationen kan börja. Planen är början av nästa år och FB Bostad hoppas kunna anlita lokala underleverantörer.

– Vi har inte handlat upp det ännu, men vi vill jobba med lokala entreprenörer. Det blir bäst så, säger Henrik Lindblad.

Hela området är på cirka 20 000 kvadratmeter. Kommunen beräknar att exploateringen kostar 3,9 miljoner. I avtalet inför det kommande markköpet är priset satt till 4 850 000 kronor, exklusive anslutningsavgifter för tomterna.
Hela området är på cirka 20 000 kvadratmeter. Kommunen beräknar att exploateringen kostar 3,9 miljoner. I avtalet inför det kommande markköpet är priset satt till 4 850 000 kronor, exklusive anslutningsavgifter för tomterna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!