"Nu börjar folk upptäcka oss"

Sanna Kindberg ville byta liv. För ett år sedan gjorde hon allvar av drömmen och skiftade från egen ekonomifirma i Stockholm till att ruska liv i Storebro Gästgiveri.
– Jag ångrar inte en sekund. Det här är det bästa jag gjort. Och det känns om att allt fler börjar upptäcka att det faktiskt är öppet...

Läget, platsen och människorna  Sanna Kindberg ångrar inte en sekund att hon bytte liv och tog över Storebro gästgiveri. Tino Balan Ciprian är anställd som allt-i-allo. Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Läget, platsen och människorna Sanna Kindberg ångrar inte en sekund att hon bytte liv och tog över Storebro gästgiveri. Tino Balan Ciprian är anställd som allt-i-allo. Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Foto:

Vimmerby2017-07-08 08:00

Det kan ta sin lilla tid att få folk att förstå att det som gått på halvfart och varit stängt under långa perioder faktiskt är tillgängligt året om, varje dag.

Nåja, när Sanna Kindberg ska åka och handla låser hon gästgiveriet. Och i september tar hon två veckors semester.

– Men annars har jag väldigt mycket öppet, och det är många som kommer hit, förbipasserande, stannar och säger att "inte visste vi att det var öppet men nu kommer vi tillbaka".

Bland Storebroarna har det förstås spridit sig att gästgiveriet sedan förra sommaren har en ny ägare. Den 1 juni i fjol kom Sanna Kindberg med hund och ambitioner till "världens bästa utsikt" över Dammen i Storebro. Kompisarna i Stockholm kallade henne "50-åringen som klev ut genom fönstret och försvann", när hon sadlade om.

– Man blir bara lycklig i själen av att se det här. Jag känner hur bra jag mår av att ta hand om det här härliga huset och vakna och se vattnet varje morgon. Nu på sommaren är det underbart, men jag tycker det är minst lika fint på vintern när isen ligger. I vintras var det flera gäng som kom ut och hyrde bastun och badade vinterbad.

Efter många år som ekonomikonsult med egen firma började livet i Stockholm tära.

– Jag tröttnade på att lägga en och en halv timme i bilköer för att ta mig till jobbet och komma hem vid elva på kvällarna. Mina barn var vuxna och jag och min dåvarande man pratade om att lägga om liv helt, och starta Bed & Breakfast i Frankrike. Jag har alltid älskat att laga mat och gillar att ha fullt hus.

Istället blev det separation och Sanna blev ägare till ett gästgiveri i Storebro i Småland. En bra bit från Frankrike, men ändå nära det hon längtat efter.

– Jag blev helt förälskad i den här platsen. Och även om jag är född asfaltsunge har jag rötter i de här trakterna. Farmor är född i Kristdala, pappa är född på Öland. Jag gillar Småland, och smålänningarna. Storebroborna har varit fantastiskt välkomnande.

Sedan januari är kompisen Tino Balan Ciprian anställd i verksamheten.

– Han kan restaurangbranschen och är en riktig klippa. När jag fick höra att han sagt upp sig från sitt restaurangjobb i Italien och var på väg att söka jobb i Tyskland frågade jag om han inte kunde komma till Sverige istället.

Och det ville han. Nu är Tinos surdegspizzor en snackis.

– Folk kommer från Vimmerby för pizzorna. Och vi har också fått en hel del gäster från Västervik. Jag trivs här och i höst är min plan att börja på SFI, säger Tino.

Boendet med fyra rum är fullbokat fram till mitten av augusti.

– Nu är det full rulle och det finns inte så mycket utrymme för extra aktiviteter. Men vi har många planer på viskvällar, räkfrossa, latinoafton, företagsevent och mycket annat.

Sanna Kindberg säger att hon är mån om att skapa en "hemma-hos-känsla".

– Det ska kännas som att komma hem till mig, och det tror jag nog att många tycker att det gör. Jag vill att det här ska bli en familjär mötesplats för alla åldrar.

Hon har inte släppt alla sina gamla ekonomikunder.

– Dels vill jag inte släppa den biten helt, dels är det skönt att ha när det inte är säsong här, för då är det en större utmaning. Jag vill förstås få bra snurr på gästgiveriet och till nästa vinter hoppas jag att uterummet är vinterisolerat. Dessutom finns det en hel del att göra på ett charmigt gammalt hus som är byggt 1692.

– Går det som det ska kommer jag också att ha en heltidsanställd kock framöver. Nu är det jag som lagar den mesta maten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om