Handeln i Vimmerby förbereder sig inför stora eventet

Läget är tufft för handeln. Men på torsdagen hålls Tomtenatta i Vimmerby. Butikerna håller öppet sent och underhållning och aktiviteter anordnas kring stadskärnan. "Det här gör vi för att skapa något speciellt i Vimmerby som gör att folk ska tycka att det är kul att komma hit", säger Beathe Skaate, ordförande för Vimmerby handel.

Nu närmar sig årets Tomtenatta i Vimmerby. "Helheten skapar en stämning som jag tror lockar besökare", säger Beathe Skaate.

Nu närmar sig årets Tomtenatta i Vimmerby. "Helheten skapar en stämning som jag tror lockar besökare", säger Beathe Skaate.

Foto: Roelof Stroetinga, Sofie Olsson, Jimmy Karlsson

Vimmerby2023-12-14 05:00

Den 14 december är det dags för året omgång av Tomtenatta i Vimmerby. Ett arrangemang som hoppas locka omkring 1000 besökare. 

– Vi hoppas på att skapa julstämning. Tomtenatta brukar vara väldigt omtyckt, det är stämningsfullt med ljus och tomtar på torget, och så händer det mycket med sång och musik. Så det är verkligen en härlig grej. För alla som jobbar heltid och inte vet hur de ska hinna med så är det här perfekt möjlighet att gå på stan, ta in atmosfären, och köpa det man behöver inför jul.

undefined
Flera lokala artister kommer uppträdda under kvällen.

Kvällen har flera programpunkter. Det blir bland annat musikunderhållning med lokala artister, tomtebesök, häst och vagn och eldshow. 

– Det är just sådana här aktiviteter som vi gör för att få upp stämningen och få folk att åka hit istället för någon annanstans. Sedan är mycket upp till butikerna att locka vidare in i affärerna. Men bara vi får folk ut så tror jag att man känner av stämningen, går omkring, kanske tar en bit mat eller fika och gör det till en helkväll i Vimmerby. 

undefined
"Det många som kommer till Vimmerby för att handla därför är det viktigt vad vi gör med vår stadsmiljö. I jultider blir det extra stämningsfullt", säger Beathe Skaate.

Det är inte en nyhet att handeln har det tufft. I Hultsfred har varit flera konkurser den senaste tiden och generellt pekar prognosen nedåt för årets julhandel. HUI Research AB, som ägs av branschorganisationen Svensk Handel, skriver i sin julhandelsrapport att "Årets julhandel påverkas av hushållens minskade köpkraft". Det menar Beathe Skaate märks av även i Vimmerby.

– All julförsäljning går ned från vad den gjort tidigare. Ifjol gjorde den också det för vissa. Det får man bara räkna med tror jag. Man måste ha med sig att det är kärvare tider nu. Det märks i hela handeln. Sedan är det vissa butiker som inte märker någon skillnad, så det beror nog lite på vad det är, säger hon och menar att det är viktigt att tänka på att handla lokalt. 

– Om man inte stöttar lokala handeln kanske den försvinner för vi är så beroende av att folk handlar. Vi har en väldigt trevlig stadsmiljö och en fantastisk kombination av många unika butiker och stora kedjor. Känslan av att komma till Vimmerby är unik och måste vi måste värna om. Det är viktigt för oss alla att behålla våra kunder. 

Aktiviteterna på Tomtenatta genomförs i samarbete med Vimmerby handel, Vimmerby Tidning, Sparbanksstiftelsen Vimmerby och Fastighetsklubben.

undefined
Hur går det för butikerna i julhandeln i år? "Jag har inte hört så mycket. Det blir ofta sen när man gör en utvärdering. Men jag tror att det är lite både och. För min del kan jag säga att det är väldigt lugnt men om det är så generellt vet jag inte", säger Beathe Skaate som är ordförande för Vimmerby Handel och ägare av Rost & Kardemumma.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!