Nu drillas kommande schacksnillen

– Kan den nuvarande världsmästare heta Magnus Carlsen komma från Norge så är det fullt möjlig för en fjärdeklassare från Södra Vi att bli världsstjärna i schack, menar Lennart Bejier. I veckan var han på plats på Södra Vi skola för att lära årets fjärdeklassare allt om bönder, torn och drottningar.

Till jul kommer Linn och Tilde tillsammans med sina 17 klasskamrater att möta de andra skolorna i kommunen.

Till jul kommer Linn och Tilde tillsammans med sina 17 klasskamrater att möta de andra skolorna i kommunen.

Foto:

Vimmerby2017-10-17 13:30

”Vart är han?” undrar fjärdeklassarna som tagit sig in från rasten tidigare än vanligt. Dagen var inte bara en vanlig skoldag utan premiären på en flera månader lång schack-era där tioåringarna steg för steg ska lära sig besegra sin motståndare på andra sida schackbrädet.

När Lennart Beijer kliver in i klassrummet och hänger upp en svart- och vitrutig plastduk vid tavlan gissar någon på att han är två meter. Den långe mannen har i sex år lärt fjärdeklassare i Vimmerby och Hultsfreds kommun att spela schack inför den rikstäckande tävlingen Schackfyran. Eleverna i Södra Vi är först ut och ambitionen är hög. När Lennart frågar hur många som kan spela räcker mer än hälften av de 18 eleverna raskt upp handen. Lärt sig har de gjort av pappa, storebror och Jonas på fritids. ”Då åker jag hem igen” deklarerar Lennart och stegar mot dörren. Fast går gör han förstås inte. Istället intar han positionen längst fram och går igenom pjäs för pjäs.

– Jag spelar för att det är roligt, men jag brukar aldrig vinna, berättar Agnes med ett stort leende.

– Fast en gång fick jag drottningen bakom den andres alla bönder.

– Blev det schack matt då? frågar Beijer.

Som svar nickar hon så att håret gungar.

Under de kommande månaderna fram till mars då det blir länsfinal kommer Lennart dela upp sin tid mellan alla klasser i de två kommunerna som vill ställa upp i tävlingen. Sedan är förhoppningen av några av dem ska kvalificera sig till riksfinalen.

– Det är roligt varje gång, berättar Lennart. Barn i fjärdeklass är trevliga människor. De ställer frågor om allt och dessutom gör de vad jag säger. I början kommer jag och tränar med dem lite oftare. När de sedan kan spela mer själva kommer jag ibland. Så får vi se, då och då dyker det upp en ny världsstjärna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om