Eva tar fram fanan igen – tre kvinnor som talare

Det har fattats något på första maj de senaste åren för Eva Berglund i Vimmerby. Men i år är det dags att demonstrera igen. "Det känns bra. Det är inte samma sak att bara hänga ut ett rött skynke", säger hon.

Eva Berglund med arbetarkommunens fana från 1925. I år kan hon plocka fram den igen för att tåga genom Vimmerby på Första maj när socialdemokraternas Första maj-firande återuppstår i traditionell stil.

Eva Berglund med arbetarkommunens fana från 1925. I år kan hon plocka fram den igen för att tåga genom Vimmerby på Första maj när socialdemokraternas Första maj-firande återuppstår i traditionell stil.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-04-27 16:00

2020 var första gången på kanske 50 år som Eva Berglund, veteran i socialdemokraterna i Vimmerby, satt hemma på Första maj. Pandemin satte stopp för demonstrationen. Så även i fjol. Men valåret 2022 är det dags återgå under fanorna för Eva Berglund och arbetarrörelsen i Vimmerby.

– Det känns jättebra. Det har verkligen fattats något. Det är inte detsamma att sitta hemma och hänga ut ett rött skynke på brevlådan eller i ett fönster, säger hon.

Första maj är sen 1890 arbetarrörelsens internationella högtidsdag och har varit allmän helgdag i Sverige sen 1939.

Varför är det så viktigt för dig med Första maj?

– Det är arbetarens dag och den kom till för att vi ska kunna gå ut och tala om vad vi vill att politikerna ska jobba för. Jag hoppas att det blir bra med folk nu efter uppehållet. Det är viktigt, annars tar de nog snart den dagen ifrån oss, säger Eva Berglund.

undefined
Ett demonstrationståg kommer att gå från torget till Folkets park i Vimmerby på Första maj. Samtliga tre talare är kvinnor. Bilden är från 2016.

I Vimmerby återgår socialdemokraterna och LO till ett traditionellt Första maj-firande med samling på torget och sen ett demonstrationståg till Folkets park med musikkåren i spetsen. 

Talarlistan består av idel kvinnor. Helen Nilsson talar om kommunala frågor, Cissi Hammar sätter fokus på regionen och Camilla Strid på rikspolitiken. Det blir också underhållning och familjeaktiviteter.

Hur kommer det att märkas att det är ett valår?

– Det kommer att märkas både på plakaten i tåget och i de tre talen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!