Öppnade butik som 19-åring – nu firar den tio år

Bara några månader efter att Klara Kågefors klev ut som nybakad floriststudent slog hon upp portarna till blomsterbutiken Fiore floristdesign. I november i år har det gått tio år sedan öppningsdagen.

Som 19-åring öppnade Klara Kågefors upp sin butik. Nu har tio år snart passerat och hon tycker fortfarande det är lika roligt. "Jobbar man med det man tycker är kul så går det ju bra", säger hon på frågan om hon hinner vara ledig någon gång.

Som 19-åring öppnade Klara Kågefors upp sin butik. Nu har tio år snart passerat och hon tycker fortfarande det är lika roligt. "Jobbar man med det man tycker är kul så går det ju bra", säger hon på frågan om hon hinner vara ledig någon gång.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2023-01-19 06:00

– Jag tycker det känns jättekonstigt att det hunnit gå tio år. Men det är jätteroligt och man utvecklas hela tiden, säger hon när Vimmerby Tidning besöker henne i lokalen på hörnet på Storgatan. 

I den lokalen har hon varit sedan 2019. Innan dess fanns butiken i en mindre lokal i samma hus. Förutom flytten har mycket hunnit hända under ett decennium. Hon har deltagit i tävlingar och plockat hem en rad utmärkelser – bakom kassan sitter ett helt gäng med inramade diplom. 

– Jag har tävlat en hel del. Floristiken kan vara något utöver det vanliga. Jag har gjort mycket hattar, kläder och jobbar mycket med modeller. Det är jättekul att kunna visa bredden, säger Klara Kågefors.

Även 2023 är siktet inställt på att tävla. 

– Nu är jag inne och nosar lite på SM igen. Jag väntar på information om tävlingen, så jag ligger på hela tiden och ska försöka kvala in där.

Att driva företag och samtidigt få ihop schemat för att tävla är en utmaning enligt Klara, men också något som utvecklar.

– Jag vill tävla och då ska man få allt att funka runt omkring, man ska ha tid och kunna åka ut och tävla och träna till det. Utmaningen är att försöka ha så många grejer igång som möjligt, men ändå se till att allt rullar på bra, säger hon och fortsätter:

– När man håller på och tävlar så utvecklar man ju även företaget och butiksbinderier. Det är inte bara att man gör de här udda grejerna, utan man lär sig jättemycket av de som man tävlar emot och får inspiration. Det tar man med sig tillbaka hit.

undefined
"Vimmerby har väldigt mycket blom- och trädgårdsbutiker om man ser till storleken. Men det som jag tycker är bra är att alla på något sätt har sin nisch. Så det tror jag gör att det finns plats för oss alla.", säger Klara Kågefors om konkurrenssituationen i Vimmerby.

Att Klara Kågefors brinner för blomsterbinderi är svårt att undgå. Men för att driva en blomsterbutik kommer företagarbiten på köpet. 

– Jag har aldrig varit rädd för att testa grejer. Jag är ganska driven som person. När man har ett eget företag så är det mer öppet, man kan välja att satsa på olika grejer. Det är väldigt mycket ansvar givetvis, man kan inte säga en dag att ”idag går jag inte till jobbet”. Men när man haft det ett tag och kommit in i det så kan man inte tänka sig något annat.

Att vi är på väg in i kärvare ekonomiska tider kan knappast undgått någon, med dagliga rapporter i media. Kan det bli så att vi sparar in på det fina när plånboken blir tunnare?

– Vad jag har märkt genom åren är att man behöver någonting fint. Till exempel till helgerna så är det många som unnar sig. Man kanske inte köper den största, flådigaste buketten, men något litet för att få den här helgkänslan och känna att man unnar sig något. Jag tror att folk kommer fortsätta med det men minska ner storleken på buketterna.

undefined
"Helst ska man vänta in blommorna och köpa dem i de rätta säsongerna. Jag köper inte in en sommarblomma vid jul, för man vill ha en bra hållbarhet ut till kund och det går det inte att ha om du väljer blommor som alls är i säsong, för de är så framdrivna", säger Klara Kågefors.

Två somrar i rad har hon öppnat en pop-up-butik på Öland och planen är att fortsätta utveckla den under kommande somrar. Större visioner och drömmar om framtiden finns det också för snart 29-åriga Kågefors.

– Min vision är att kunna nå ut utanför Vimmerby och åka ut på större uppdrag och få mer såna jobb, utöver butiken. Sen vill jag gärna ha butiken kvar i Vimmerby, men sen vet man inte om det kanske finns utrymme för att ha någon mer butik i en större stad. Man saknar lite pulsen som är i en större stad. 

Du är inte främmande för att expandera om chansen ges?

– Nej, utan det har jag väl tänkt på ganska länge egentligen, men sen ska det ju klaffa med ens vanliga liv också. Vi får väl se om det om tio år har blivit något med det. 

Vad gör en florist?

En florist arrangerar snittblommor och växtdelar på estetiskt tilltalande sätt igenom att kombinera färger och former. Blomsterarrangemanget används främst för festliga evenemang så som bröllop, födelsedagar och alla hjärtans dag, men används också för hotell, cateringevenemang, begravningar och kärleksförklaringar.

Källa: svenskaflorister.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!