Nu flyttar kändiskocken hem till Vimmerby

Sökandet efter en ny arrendator av Björkbackens restaurang är över. Och det är ett minst sagt meriterat namn som vänder hem till Vimmerby efter över 40 år från staden, varav 35 år i USA. – Det här ska bli fantastiskt roligt, säger Kjell ”Charlie” Karlsson.

Björkbackens ägare Micael Glennfalk, till höger, hälsar sin nye krögare, Kjell "Charlie" Karlsson, välkommen.

Björkbackens ägare Micael Glennfalk, till höger, hälsar sin nye krögare, Kjell "Charlie" Karlsson, välkommen.

Foto: Micael Rundberg

Vimmerby2017-08-21 09:13

Efter sex år som arrendator av restaurangen på Björkbacken i Vimmerby lämnar Stefan Johansson verksamheten den siste oktober.
I dag presenterades hans efterträdare – och det är ett välbekant namn inom restaurangkretsar som tar sitt pick och pack och flyttar hem till Vimmerby igen.

Kjell  ”Charlie” Karlsson, 64, är född och uppvuxen i Vimmerby. Efter kockutbildningen i Linköping blev Hotell Högland i Nässjö Kjells första arbetsplats. Via Uppsala och Stockholm styrdes kosan sedan till USA – och där blev han kvar i 35 år.
I USA arbetade han bland mycket annat som kock åt FN-ambassadören i New York, ansvarade för matlagningen i över 100 Hollywood-filmer samt utfodrade FBI och poliskåren under OS i Salt Lake City. Lägg därtill att han har drivit egna restauranger i mer än 25 år.
För sju år sedan valde Kjell att flytta hem till Sverige igen och har sedan dess fungerat som sous chef på Hooks herrgård, tre mil söder om Jönköping.

I Sverige är Kjell bland annat känd för att ha skapat seglartoasten på Seglarrestaurangen i Sandhamn.
– När jag var där för ett par år sedan hade de den fortfarande på menyn. 40 år senare var den fortfarande lika populär, skrattar Kjell.
Och nu sluter du cirkeln och flyttar hem till Vimmerby?
– Ja, det ska bli fantastiskt roligt. Micael (Glennfalk, ägare till Björkbacken) och jag har diskuterat under våren och sommaren. Jag imponerades verkligen av anläggningen när jag fick se den för första gången, säger Kjell.

– Det här är en strategisk rekrytering för Björkbacken Restaurang, som kommer att innebära en förändring av koncept och restaurangmiljö senare i vinter, säger Micael Glennfalk.
– Jag hade koll på att ”Charlie” var hemma i Sverige igen och tog en chansning och ringde, berättar Glennfalk, som är skolkamrat med Kjell och tillsammans var de två av ett fåtal grabbar som hade hemkunskap.
Sedan utvecklades matlagningsbanorna olika för de båda.
– Under hösten ska vi prata ihop oss mer ingående om kommande koncept för restaurangen, men vi har en ambition att förnya, utveckla och även utöka samarbetet med lokala producenter. Att rekrytera en rutinerad kock var viktigt för oss i det här skedet, berättar Micael Glennfalk.
Formellt tillträder Kjell Karlsson den 1 november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om