Grattis till Cassandra, Eira, Flora, Mio, Vilgot och Zackarias. Namnlängdskommittén har nämligen beslutat att införa de här sex nya namnen i den namnlängd som används i de flesta svenska almanackor – från och med 2027.
En som är supernöjd med beslutet är Mio Leijon, 11, i Vimmerby. Han gillar namnsdagar. Hans mamma Sara och pappa Linus också. Men Mio har fått nöja sig med att fira namnsdag efter den alternativa namnlängden, där han har en ”tröstenamnsdag” den 2 april.
– Äntligen, är det första Mio säger, när han tar emot i hallen hemma på Vikingagatan.
Avsikten med den nuvarande namnlängden är att den ska ”inspirera till namngivning och namnsdagsfirande men också påminna om kulturhistoriska och folkliga minnesdagar.” Mindre tillägg görs med några års mellanrum, ofta baserade på inkomna förslag från allmänheten. ”Det namn som införs ska ha någon koppling, språklig eller kulturell, till det namn som redan finns på dagen."
Familjen Leijon tillhör den kategori som tycker namnsdagar är värda att firas.
– Vi började fira varandra när vi träffats, Sara och jag. Det är lite mysigt. Och gör vårt bästa för att komma ihåg när det är. Nu när Mio får en riktig namnsdag blir det nog ännu lättare att komma ihåg den, särskilt med tanke på att det är dagen innan nationaldagen, säger pappa Linus.
Hur namnsdagarna firas varierar. Oftast med lite extra gofika. Mio kan få någon present.
– Jag har fått små kramdjur ibland. En bra namnsdag är när man går till skolan, om det är en vardag, kommer hem och fikar och kanske får något litet.
Du gillar skolan?
– Ja, vi har en jättebra lärare, och jag håller på med hockey och fotboll och så har jag börjat spela trummor på Kulturskolan. Och så spelar jag högt på mina nya högtalare. Helst norsk Epa-dunk.
Antalet namnsdagsnamn är begränsat till högst två per dag. Mio får dela namnsdag med Bo den 5 juni. En innehållslig koppling mellan namnen finns genom Astrid Lindgrens bok Mio, min Mio, där huvudpersonen Mio från början bär namnet Bo.
– Påhittigt. Jag har inte läst hela Mio min Mio, men delar av den, säger Mio.
Att han fick namnet Mio hänger ihop med just Astrid, och den fina berättelsen om Mio, men också att Mio betyder ”min” på latin, förklarar föräldrarna.
Ett bra namn, tycker Mio.
– Det är smidigt när man ska skriva prov, och man har typ två sekunder på sig att lämna in då går det snabbt. Heter man Vilmer till exempel behöver man ju skriva jättelångt.
Enligt Skatteverket är det 3 783 personer i Sverige som heter Mio i förnamn och det är ett av många namn som inspirerats av figurer i Astrid Lindgrens böcker. Att det 2021 fanns nära 18 000 svenskar som hette Alfred, precis som drängen i böckerna om Emil sticker kanske inte ut, men det var också 65 som lystrade till Borka, 21 som hette Tjorven, 10 som fått namnet Rullgardina och, kanske lite oväntat, 11 som fått det inte helt okontroversiella namnet Tengil och hela 51 som hette Kato.
– Jag tror det finns fem Mio på min skola, säger Mio.
Vänta två år för att fira "på riktigt".
– Har man väntat så här länge tror jag vi börjar nu i år, säger han och får medhåll från föräldrahåll.
Men innan dess väntar annat firande. På måndag, den 20 januari, fyller han 12 år.
– Då är jag sugen på kladdkaka. Det är min godaste tårta.