Nu hävs restriktionerna – här är allt som gäller

Den sjunde september yppade Sveriges socialminister, Lena Hallengren, orden många svenskar längtat efter: ”Fler restriktioner kan lyftas den 29 september. Vi tar ytterligare steg mot en normal vardag – ett samhälle fritt från restriktioner”. Nu är dagen kommen – här har vi samlat det som gäller från och med i dag.

Vimmerby2021-09-29 09:34

I dag, den 29 september, tas steg 4 i regeringens avvecklingsplan av restriktionerna. Det innebär:

• Deltagartaken för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort, till exempel för konserter och fotbollsmatcher.

• Deltagartaken för privata sammankomster i till exempel hyrda lokaler tas bort.

• Sedan tidigare gäller inga reglerade öppettider för restauranger och kaféer. Nu tas även kraven på storlek på sällskap och avstånd inomhus mellan borden bort. Konserter inomhus på serveringsställen tillåts.
Riksdagen har förlängt covid-19-lagen och serveringlagen till och med januari 2022 – vilket gör det möjligt att på nytt införa åtgärder om smittläget förvärras.

• Mässor ska inte längre regleras som offentlig tillställning.

• Folkhälsomyndighetens råd om att arbeta hemifrån tas bort och en successiv återgång till arbetsplatsen kan inledas. Den som har symtom bör fortsatt stanna hemma och testa sig, och arbetsgivare bör då underlätta för hemarbete.

Rekommendationer som ska finnas kvar:

• Ovaccinerade bör fortsatt hålla avstånd och undvika folksamlingar. De bör även undvika närkontakter med personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre.

Råden gäller inte för personer under 18 år eller personer som av medicinska skäl inte kan vaccinera sig mot covid-19.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!