För en tid sedan skrev Vimmerby tidning om hur elskåp på stan var nedkladdade med klistermärken och till och med sexistiska budskap. Nu kommer nyheter från Vimmerby mötesplatser om att man i samarbete med Vemab ska fräscha upp flera skåp med konstnärlig målning.
Vemab och kommunen har tillsammans inventerat elskåpen och valt ut de som går att använda i projektet. Det får exempelvis inte vara skåp som snart ska bytas ut.
Anna Olausson, kultursamordnare i Vimmerby kommun, berättar att idén till att måla elskåpen kom upp för flera år sedan, redan under förrförra utvecklingschefen Thomas Svärds tid.
– Inspirationen kom från ett projekt i Västervik. Vi funderade på flera saker som att måla elskåp, bänkar och fasader. Det är alltid en fråga om resurser och vad man kan göra med små medel, berättar hon.
Åren gick och nu ligger projektet hos Vimmerby mötesplatser, som erbjuder subventionerade anställningar. Deras uppdrag är att tvätta rent elskåpen och grundmåla dem. Vemab sponsrar med material.
Projektledare och enhetschef för Vimmerby mötesplatser är Simon Lundborg.
– Vi försöker sprida information till skolor, föreningar och andra att man kan adoptera ett eget elskåp, berättar han.
Vimmerby mötesplatser tillhandahåller färg och penslar. De som är intresserade kontaktar Simon Lundborg om idé till konstverk och vilket skåp de skulle vilja ta hand om. Godkänns idén är det bara att dra igång.
De första två skåpen som målas ligger på Storgatan. Ett skåp ligger mitt emot Café Royal och målas av en bild- och formklass på Vimmerby folkhögskola.
Motivet kommer att innehålla en pixlad Pippi Långstrump, ungefär som Mario i datorspelet. Simon Lundborg kontaktade Astrid Lindgren AB i Stockholm, som äger rättigheterna till författarens verk, och fick godkänt.
Nästa skåp som står på tur att målas ligger vid Komedianternas teaterlokal. Det ska också målas av personer knutna till folkhögskolan.
– Vi vill ha lokala personer. Alla får presentera sin idé om vad de vill göra och sedan får vi se om de får ok. Vi har ett öppet sinne, det kan vara både förskolebarn, konstnärer och kanske någon som vill göra något fint i graffiti.
Ett mål med projektet är att få bort klottret och få en snyggare stadsbild. Simon Lundborg hoppas att skåpen får vara i fred från skadegörelse och förgyller stadsbilden under lång tid.