Nu kan Vimmerby få Nyckelhålsrestauranger

Vimmerby kan snart få nyckelhålsrestauranger där man garanterat hittar minst en hälsosam rätt på menyn. - Många vill äta nyttigt och bra, gästerna ställer allt högre krav på maten så här finns verkligen efterfrågan, säger Carolina Ericsson, Mat och Hälsa, som informerade restauranger och storkök i Vimmerby om den nya certifieringen.

Vimmerby2010-01-25 07:16


Det drygt 20 år gamla nyckelhålsmärket på nyttiga matvaror i affären känner vi ju till - 98 procent av svenskarna har hum om vad nyckelhålet står för och majoriteten väljer också nyckelhålsmärkta varor per automatik.
Men att göra hälsosamma val när vi går ut och äter är inte alltid lika enkelt.
- Det är ju svårt för matgästen att avgöra om maten håller den kvalitet som alltfler vill ha, att den inte bara är god utan också näringsrik och nyttig, ekologisk och gärna närproducerad, bara genom att titta på menyn, säger Nils Johansson, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Vimmerby kommun.
Han har tillsammans med folkhälsosamordnare Anders Degerman och livsmedelsinspektör Lena Blomberg påbörjat ett informationsarbete som kan leda till att Vimmerby får nyckelhålscertifierade restauranger.

Vill äta bra mat
För att stärka arbetet med att sprida nyckelhålsmärkningen till restaurangerna bildades i fjol den ideella föreningen Nyckelhål på restaurang, där Livsmedelsverket ingår som en av medlemmarna. Föreningen ska säkerställa kvaliteten på de måltider och restauranger - som är så kallade nyckelhålsrestauranger enligt Livsmedelsverkets kriterier - och arbeta för att fler restauranggäster ska ha möjlighet att välja hälsosam mat.
En av föreningens 20-talet resurspersoner är Carolina Ericsson, Mat och Hälsa, Kisa, som nu haft en första informationsträff för intresserade från restauranger och storkök i Vimmerby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om