Nu kommer flunsan

Årets influensa förväntas bli den värsta på länge. Men farlig är den bara för gamla och redan sjuka. - Vi får frågan om det är för sent att vaccinera sig - det är det inte, säger Claes Söderström, smittskyddsläkare på smittskyddsenheten i Kalmar län.

Vimmerby2009-01-13 07:25

Vi har hört talas om den tuffa influensan ett tag, men det är först nu de första fallen börjar droppa in i Sverige. Värst är den än så länge i Portugal och om epidemin uppför sig som den gjort de senaste åren kommer den att fortsätta från sydväst mot nordost.
- Det har börjat röra på sig och vi har haft ett par fall nu i helgen, men det är inte så mycket än så länge, säger Claes Söderström, smittskyddsläkare i Kalmar.
Men det här är bara början. Det knepiga med just de virusstammar som cirkulerar i Europa är att vi inte haft dem här på länge och det gör att den naturliga immuniteten är låg. Barn har ingen immunitet alls och insjuknar först och smittan sprids sedan till vuxna, äldre och gamla.
- Att det kommer att bli värre är jag helt övertygad om. Men det som är bra med den här influensan är att det vaccin vi har i år har god träffsäkerhet.
Claes Söderström betonar att vaccinationstäckningen har mycket stor betydelse för influensans utbredning.
- Vi kommer att nå omkring 60 procent täckning i åldersgruppen +65 år och av de 40 000 vaccinationsdoser vi köpt in i vårt landsting har 85-90 procent gått till våra riskgrupper. De flesta doser är avverkade men det är lätt att beställa hem flera och det är inte för sent att vaccinera sig - snarare hög tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om