Nu kommer posten bara tre gånger i veckan

Veckan inleds med att brevutlämningen minskar ner till varannan dag, något som tidigare har aviserats även kommer att påverka de anställda på Postnord. Vi har tagit reda på hur många anställda som drabbas av förändringen.

Distributionsområdeschefen på Postnord, Roinne Asp, är nöjd med att man kunnat omfördela arbetsuppgifter istället för att låta tillsvidareanställda sluta.

Distributionsområdeschefen på Postnord, Roinne Asp, är nöjd med att man kunnat omfördela arbetsuppgifter istället för att låta tillsvidareanställda sluta.

Foto: Rebecca Candevi

Vimmerby2022-01-31 21:02

Postnord inför varannandagsutdelning av brev i Vimmerby kommun från och med den 31 januari. När Vimmerby Tidning skrev om det i december sa man att förändringen skulle innebära färre brevbärare och en tajtare organisation. Vi kan nu avslöja att ingen av de tillsvidareanställda berörs.

– I dagsläget har ingen av de tillsvidareanställda fått gå. Det är faktiskt jättebra, säger Roinne Asp, distributionsområdeschefen på Postnord.

Anledningen till att man inte behövt göra några direkta förändringar i personalgruppen är bland annat att paketutkörningen fortsatt sker dagligen, likaså tömningen av de gula brevlådorna.

– Vi har en del naturliga avgångar och några av de tidsbegränsade anställningarna som inte får förlängt, vilket såklart är tråkigt, men annars är vi i Vimmerby ungefär lika många tillsvidareanställda som vi varit innan. 

Brevmängden har sjunkit med 50 procent sedan millennieskiftet men istället har andra delar av distributionen ökat, pallkörningen till exempel.

– Där har vi en tidigare brevbärare som utbildat sig till C-korts chaufför istället.

Vilken respons har ni fått från kunderna?

– Väldigt lite faktiskt. De flesta använder redan digitala lösningar idag. Många vet nog inte ens när de ska få ett brev i brevlådan och jag tror att gemene man förstår att det här är något vi behöver göra. Omvärlden har förändrats – och så måste även vi, säger Asp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!