"Nu måste någon annan ta över"

Bosse har sett till att det blivit isbana i Kohagen i elva år - nu tryter orken.

Isbanan är ungefär lika stor som en halv fotbollsplan. Bosse Lindström hoppas att någon vill ta vid efter honom och ansvara för isbanan i Kohagen, som nyttjas av så många unga. Foto: Roelof Stroetinga

Isbanan är ungefär lika stor som en halv fotbollsplan. Bosse Lindström hoppas att någon vill ta vid efter honom och ansvara för isbanan i Kohagen, som nyttjas av så många unga. Foto: Roelof Stroetinga

Foto:

Vimmerby2016-01-20 12:18


Isbanan i villaområdet Kohagen är populär. Men nu orkar inte Bosse Lindström, som tidigare skött isbanan, att spola längre. Han hoppas att någon vill ta vid. Han är också kritisk till att kommunen tidigare spolat banan utan att skotta först.

- Det går ju inte att spola massor av vatten på snö. Då blir isen snabbt porös och mjuk. Sån is är inte säker att åka på.

I många, många år har det funnits en isbana mitt i området Kohagen, om bara kylan tillåtit. Villaområdet byggdes 1978 och först var underlaget en grusplan. Grusplanen asfalterades för 10 år sedan och då blev det mycket lättare att spola upp isen. Till en början skötte Rolf Hennestig isbanan. Senare tog Bosse Lindström över och i elva år har han skött isbanan helt själv.

På grund av hälsoproblem orkar Bosse Lindström inte längre att spola isen på banan. Men det finns förutsättningar för skridskoåkning och hockeyspel i Kohagen. Av Vimmerby Hockey har han fått skrapare och två hockeymålburar, som han satt nytt nät på. Men något han efterlyser är en person som vill ta över ansvaret för isbanan, gärna någon som bor i området.

- Jag lär gärna ut hur man gör, det är inget bekymmer. Men isen måste spolas på ett vettigt och säkert sätt. Säkerheten är jätteviktig.

Nu när kylan slog till spolade kommunen isbanan.

- Snön har inte tagits bort helt och hållet innan de spolade på vatten. Och de spolade alldeles för mycket vatten på en gång. Jag har försökt att nå kommunens ansvariga för snöröjningen sedan november förra året, men det har inte lyckats än, säger Bosse Lindström.

Att få bort snön har varit det största jobbet med isbanan genom åren.

- Det har hänt att kommunen inte skottade på fredagen utan istället ville skotta på måndag - men det var ju under helgen alla ungdomar hade tid att åka skridskor. Då har jag ordnat det själv vid flera tillfällen, säger Bosse.

Efter många års erfarenhet vet han bästa knepet för att få en bra is.

- Det går inte att spola vatten på snö. Då blir isen porös som apelsinskal och väldigt ojämn, när man också spolar för mycket vatten på en gång. Då får man flodvågor vid minus 15 grader. Man ska bara dimma vatten på banan, fem-sex gånger under samma dygn och 15 till 20 minuter mellan spolningen ska det vara. Jag spolade mest nattetid och tidigt på morgonen och det tog omkring två timmar.

- Det vore väldigt bra med en ersättare, som vill ta över ansvaret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om