"Nu måste vi visa vad vi tycker"

På fredag blir det uppror. Ett Landsbygdsuppror. Bakom initiativet står månskensbonden och landsbygdsivraren Erika Sörengård i Örebro. Hon har fått med sig människor på 20 orter runt om i landet.
I Kalmar län samlas man på två platser - vid Lantmännen Vimmerby och vid Köpstaden Färjestaden.
- Det räcker nu. Varje dag lägger en bonde ner. Servicen försämras och livsvillkoren för alla som lever på landsbygden blir allt hårdare. Vi måste visa vad vi tycker och ta steget ut från köksbordsgnället, säger Annica Johansson, Frödingehult, som tar med sig traktor och balvagn in till stan på fredag.

Vimmerby2015-04-01 06:39


Annica Johansson, dottern Ann-Louise Mårth och kompisen Sophia Edh har fullt upp. Det ska sättas upp anslag om Landsbygdsupproret, raggas folk som vill vara med, de ska ha tag på en megafon och balar ska förses med slagkraftiga budskap. I vattentät färg.

Få upp ögonen
De tycker det är självklart att haka på Landsbygdsupproret, som på fredag förmiddag sker på minst 20 orter i Sverige. Lantbrukare drar in med traktorer till torg och köpcentra för att protestera.
- Det känns lite osvenskt. Men det är hög tid att göra något. De allt tuffare villkoren på landsbygden måste lyftas fram, säger Annica Johansson.
Hon och familjen är köttbönder sedan många år. De vet att mjölkbönderna har det ännu tuffare. I snitt försvinner en bonde om dagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om