Badbryggorna snart på plats – badsäsongen kör igång

Nu finns det inga ursäkter längre. Tiden är inne för att leta fram badkläderna. Kommunen håller som bäst på att montera alla badbryggor lagom till storhelgen.

Badbryggan i sjön Solnen monteras vid stranden i Solneby.

Badbryggan i sjön Solnen monteras vid stranden i Solneby.

Foto: Anders J Andersson

Vimmerby2023-05-15 20:30

På plats ute i Solneby vid sjön Solnen håller kommunens arbetslag som bäst på att montera badbryggorna när Vimmerby tidning kommer på besök.

Även om vädret är lite småmulet just i dag måndag, efter flera dagars högtryck, är det snart dags igen för solen att titta fram. SMHI:s prognos de närmaste tio dagarna visar på många solchanser.

Och när kommunen dessutom lägger i badbryggorna i sjöarna finns det inte längre några ursäkter. Det är bara att gräva sig djupt in i garderoben och leta fram badkläderna.

– Vi ska montera sammanlagt åtta badbryggor i kommunen. Den i Gullringen är svår att ta upp så den ligger i vattnet över vintern, berättar arbetsledaren Joakim Karlsson.

Även om bryggorna är slitstarka blir livslängden längre om de tas upp.

Över vintern ligger bryggsektionerna annars på land vid varje badplats och sedan skjuts de i vattnet (eller upp ur vattnet på hösten) med handkraft. Och de väger sina kilon även om de inte ser tunga ut.

– Har du provat att lyfta en, frågar Tony Pettersson tidningens utsände.

De nya bryggorna är ändå mer lätthanterliga. Till de gamla i trä fick det användas traktor med lyftbom för att få i eller upp.

Gräsmattan vid Solnebybadet har tagit lite stryk eftersom bryggelementen legat direkt på. Men gräset tar sig snabbt. Elementen är lite smutsiga men det kommer arbetslaget senare att spola av med högtryck.

Ungefär två till tre bryggor per dag hinner arbetslaget med. Eftersom de ska lägga ut åtta bryggor är prognosen att de ska bli klara lagom till Kristi Himmelsfärdsdag.

– Lockneby är lite längre att åka till så den tar nog en halv dag, räknar Joakim Karlsson med.

I samband med att bryggorna läggs ut och monteras plockas det även fram bänkar och bord som allmänheten kan sitta på.

– De nya bryggorna är mycket mer lätthanterliga. Arbetsmiljön är mycket bättre. Vi behöver inte ta i lika mycket. De är också smidiga att montera, förklarar Joakim Karlsson.

Kommunens fritidssamordnare Anton Palmér tycker det är roligt att bryggorna nu kommer på plats.

– Det ser ut som att det ska bli ett högtryck med 23-24 grader i nästa vecka. Jag hoppas många åker ut till våra badplatser.

Han vill också passa på att uppmana till klokhet i badandet och att vi alla hjälps åt att hålla fokus på såväl barn som varandra.

– Det är en del av vårt gemensamma samhällsansvar, säger han.

Det är 43 år sedan Kenneth Djurstedt började jobba på Vimmerby kommun. Numera är han pensionär men hjälper fortfarande till med monteringen av bryggorna varje år.
Det är 43 år sedan Kenneth Djurstedt började jobba på Vimmerby kommun. Numera är han pensionär men hjälper fortfarande till med monteringen av bryggorna varje år.
Här monteras bryggorna

Nossenbadet, Nossen, Vimmerby
Solnebobadet, Solnen, Vimmerby
Appolo, Borstingen, Vimmerby
Stjärneviksbadet, Juttern, Djursdala
Anenbadet, Anen, Locknevi
Gränssjön, Tuna
Dammen, Storebro
Holmsjön, Rumskulla
Dammen, Gullringen (bryggan ligger i året runt)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!