Nu räknas de sista rösterna i valet

Nu räknas de sista rösterna i valet. I Vimmerby visar det sig vara fler än väntat, drygt 460, vilket kan påverka valresultatet en hel del.

Christina Sorsa och Eva Berglund i valnämnden har precis förseglat de tre valurnorna för valen till riksdag, kommun och region.

Christina Sorsa och Eva Berglund i valnämnden har precis förseglat de tre valurnorna för valen till riksdag, kommun och region.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-09-14 09:45

Det är de förtidsröster som lämnades under valdagen samt 300 tidigare lämnade förtidsröster som sparats och nu blandas med söndagens förtidsröster för att det inte ska gå att koppla det fåtalet röster till ett enskilt valdistrikt eller enskild väljare.

Uppskattningsvis kan förtidsrösterna från söndagen och de röster som ogiltigförklarats i någon vallokal och som nu granskas på nytt röra sig om minst 160 röster. Totalt innebär det cirka 460 röster som räknas och kontrolleras i dag.

Det innebär att dagens rösträkning består av betydligt fler röster än väntat

Hur kan de här rösterna påverka valet i Vimmerby?

– Det motsvarar tre mandat och kan påverka en hel del, beroende på hur marginaleffekterna slår, säger valnämnden ordförande Leif Larsson (C).

Rösträkningen i Vimmerby väntas bli klar under eftermiddagen. Därefter körs även onsdagsrösterna till länsstyrelsen i Kalmar för slutlig sammanräkning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!