Redan i augusti i år stod det klart att barn- och utbildningsnämnden valde att göra en satsning på att förbättra lekmiljön utomhus, och det gör man tillsammans med samhällsbyggnadsnämnden.
– Att vi gör den här satsningen är för att få barnen att röra sig mer. I pandemin har vi fått till oss att det har blivit mer stillasittande och svårt att komma ut. Sen har våra skol- och förskolegårdar varit eftersatta, det är mycket lekutrustning som vi får kassera också, som inte går igenom alla besiktningar, säger Peter Karlsson (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
BUN har gått in med 650 000 kronor, 250 000 kronor kommer från fastighetskontoret och samhällsbyggnadsnämnden skjuter till 600 000 kronor. Men det är ingen engångssatsning, utan planen är att årligen skjuta till totalt 400 000 kronor, där hälften kommer från BUN och andra hälften från samhällsbyggnadsnämnden.
Cornelia Lindgren, intendent för Astrid Lindgrens skolas upptagningsområde, och Ingela Svensson, intendent för Vimarskolans upptagningsområde har haft uppdraget att se över vad som behövs på respektive skola och förskola. Önskemålen från förskolorna var ganska entydiga.
– Nästan alla förskolor, utom en tre-fyra stycken, önskade sig hinderbanor. Några önskade ett lekhus, några önskade en lekbil. Vi kommer även att kunna tillföra en del så kallade ”fågelbogungor”, eller kompisgungor – det önskade också många, säger Cornelia Lindgren.
Hinderbanor är populärt även bland grundskolorna och de flesta skolgårdar har redan fått kompisgungor eller kommer få.
Är alla skolor och förskolegårdar lika dåliga just nu, eller finns det några som är sämre än andra?
– Det finns några som är sämre än andra. Det har vi tagit med i beräkningen så någon förskola kanske får något mer. Vi hade redan sedan tidigare en översyn av vad vi hade på de olika gårdarna och var vi behöver lägga krutet, säger Lindgren.
Vilka behöver ni lägga mest krut på?
– Det är förskolan Junibacken i Tuna som kommer få lite mer än de andra. Det var egentligen den som var sämst. Sen kommer Vimarskolan få en stor lekställning för det finns ingen sådan där och det finns mycket barn, säger Ingela Svensson.
Alla sju grundskolor och 14 förskolor kommer att få något nytt till sina gårdar och arbetet med att placera ut det nya kommer ske under nästa år.