Länsstyrelserna ska enligt uppdraget också redovisa vilken förmåga som finns för att förebygga och hantera en vattenbristsituation. Uppdraget går ut på att ge tydlig information om situationen för att vara förberedd på eventuell vattenbrist.
– Vi har haft anledning att hålla koll på vattensituationen i vårt område under flera år med anledning av torkan, men den senaste tiden har problemet blivit en riksangelägenhet och det är bra att den här kartläggningen görs, säger Henrik Andersson som är enhetschef på Vattenenheten på Länsstyrelsen i Kalmar Län.
Hur jobbas det för att förebygga vattenbristen?– Kan man hålla igen på förbrukningen och få ner uttagen av vatten med runt 15 procent så har man större möjligheter att inte hamna i en situation med vattenbrist. Just nu är inte läget så akut, men får vi en torr sommar kan det bli det framåt augusti och september, säger Henrik Andersson.
Hur är läget i den norra delen av länet?– Vi ska ha ett möte med kommunerna i länet inom kort för att få en aktuell bild. För Vimmerby är dock läget ganska gott då det förekommer många grustäkter. Västervik förlitar sig med på vatten från sjöar och är därmed mer sårbara eftersom det inte har kommit så mycket regn. I Hultsfred råder redan bevattningsförbud och deras problem ligger i att de visserligen har många vattentäkter, men de är i regel små, säger Henrik Andersson.