Det börjar närma sig sportlov och sportlovsprogrammet fylls på, precis som det brukar. Det kommer att bli massor av idrottsliga aktiviteter, som alltid – och som vanligt är man beroende av väder och vind när det gäller vissa av dem. Och som vanligt dyker det också upp sysselsättning som inte alls har med sport och idrott att göra, som pyssel och bakning.
Men i år är inte allt som det brukar. Redan när föreningar och andra aktörer anmäler sina aktiviteter till årets sportlovsutbud ska de tänka till vad gäller tillgängligheten för funktionsnedsatta.
– Dels tror vi förstås att det finns massor av exempel på aktiviteter som det går alldeles utmärkt att genomföra med barn och ungdomar som har en funktionsnedsättning, dels vet vi att det behöver bli tydligare, så att det framgår vad som finns och vad som passar vem, säger Camilla Karlsson, fritidsledare och samordnare på Fabriken.
Det här har varit något av en vit fläck i sportlovet. Inte bara i Vimmerby – för några år sedan gjorde företaget Humana, som arbetar med personlig assistans, en undersökning som visade att bara var åttonde kommun informerade om sportlovsaktiviteter för barn med funktionsnedsättning.
– Det är något som brustit i många år, och som kan bli betydligt bättre och tydligare, säger enhetschef Anders Degerman.
Camilla Karlsson tycker att utbudet börjar fyllas på ordentligt.
– Vi har ett starkt föreningsliv i Vimmerby och sportlovsprogrammet, som finns på kommunens hemsida, kommer att uppdateras fortlöpande.
Att alla ska känna sig välkomna, utan tveksamhet, är en självklarhet.
– När vi planerar vår egen verksamhet har vi fyra ben vi utgår från – det är ungdomsinflytande, jämställdhet, tillgänglighet och inkluderande. Det här är ett led i det och ska omfatta även sportlovsprogrammet, som ska visa bredd på alla plan, säger Anders Degerman.