Nu ska skylten i Storebro upp

Den norske investeraren Asbjørn Abrahamsen fick höra talas om krisen kring Storebro-skylten och har nu bestämt sig för att gå in och hjälpa till finansiellt. Men han vill att fler ska engagera sig för att få Storebros "merkevarene" på plats.

Det var båtarna som fick norrmannen att 1996 besöka Storebro för första gången. På bild är hans Storebro 730, en 6,5 meter hög och nästan 23 meter lång båt med badbryggan inräkna. Foto: Privat

Det var båtarna som fick norrmannen att 1996 besöka Storebro för första gången. På bild är hans Storebro 730, en 6,5 meter hög och nästan 23 meter lång båt med badbryggan inräkna. Foto: Privat

Foto:

Vimmerby2017-08-29 13:00

I helgen var investeraren Asbjørn Abrahamsen på plats i Storebro för att bland annat kolla hur det går med reparationen av hans båt Storebro 730.

När han fick reda på att det krisade med finansieringen som behövs för att få Storebro-skylten tillbaka på sin rätta plats beslutade han att göra något åt det.

– Båten har varit på reparation i ett år och ska vara där ett år till. Det gör att jag känner personerna som jobbar med den och hör vad de pratar om.

Storebrobygdens intresseförening tog i våras ner de stora bokstäverna från vattentornet för att nylackera dem och få dit nya fungerade neonrör. Även om en del kronor samlats in både från näringsliv och privatpersoner saknas det kapital för att få skylten på plats igen.
– Skylten är ett varumärke för Storebro och ger fokus åt företagen på plats. Jag vill få den på plats eftersom den är viktigt för bygden och hoppas att fler börjar engagera sig.

Nyheten att Asbjørn går in och sponsrar projektet har han delat med sig av till de anställda på Storebro Boat.
– Jag har berättat det för dem på Storebro Boat, sedan är det upp till dem att sprida det. Jag har fått kommentarer som ”väldigt bra, bra, bra”. En del undrar ”varför gör du det?”. Jag gör det därför att jag kan.

Båtintresset var det som gjorde att investeraren för drygt 20 år sedan för första gången satte sin fot på orten. Sedan dess har kontakten med Storebro stärkts.
– 1996 kom jag till Storebro för att köpa en Storebro-båt och då började jag bli känt med folk på plats.
Att just ägaren till Storebro Boats beslutat att företaget inte ska gå in och finanserna uppsättningen av skylten tycker han är tråkigt.

– Storebro Boat har varit med och satt Storebro på kartan internationellt. Precis som Astrid Lindgrens Värld gör för Vimmerby. Storebro-båten jag köpte för fyra år sedan i Spanien har jag valt att frakta tillbaka hit för att reparera, det är inte något som är lönsamt utan det handlar om bevarandet av kultur. Att inte företaget är med och stöttar uppsättningen tycker jag är chockerande.

Storebro Boats ägare Roger von Haugwitz avböjer att informera om anledningen bakom beslutet.
– Jag har inget att uttala om detta, meddelar han via telefon.
Då företaget inte går in med pengar har de anställda i Storebro valt att finanserna projekten ur egna fickor.

– Vi anställda har gått in och valt att sponsra privat, berättar platschef Roger Karlsson som haft mycket kontakt med Asbjørn.
– Vi har en tät kontakt med Asbjørn och vet att han är en sådan person som brinner för lokala grejer även om han inte har anknytning hit. Jag veta att han gör mycket liknade saker i sin hembygd.

Även om Asbjørn gärna ser att många hjälps åt för att sätta det han kallar ”Storebros varumärke” på plats är han beredd att dra mycket av det finansiella lasset själv.
– Det viktigaste är att få till det. Hur mycket jag lägger beror på Storebro, jag kommer att skjuta till det som behövs för att det ska bli av. Om det inte är någon som engagerar sig så får jag stå för det själv men då kommer det vara en norrman som fått upp skylten i Storebro, avslutar Asbjørn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om