Nu ska vraken samlas ihop

Nu ska alla bilar bort som ligger och skrotar i naturen. Bilarna ska tas om hand när stora bilskrotningskampanjen når Kalmar län i augusti.

Efter att skrotbilskampanjen avslutats slipper vi syner som dessa!

Efter att skrotbilskampanjen avslutats slipper vi syner som dessa!

Foto:

Vimmerby2002-06-26 07:34

I Kalmar län ska det finnas 4 000 skrotbilar placerade lite varstans. Av dem ska 268 stycken finnas i Vimmerby kommun. Siffrorna är baserade på olika faktorer, hur många bilägare det finns med gamla bilar, antal invånare och geografisk struktur.
- Det är en uppskattning som hittills har stämt bra, säger Lars Alm, kampanjansvarig.
Tekniska nämnden beslutade i veckan att Vimmerby kommun ska delta i den nationella kampanjen. Kommunen får betala tio procent av kostnaderna.
- För Vimmerby rör det sig om 25 000 tusen kronor till 30 000 tusen kronor, säger Lars Alm.

Skrota på anbud
Under våren har kampanjledningen träffat företrädare för kommunerna för att informera om både kampanjen och en rad praktiska detaljer. Kampanjen bygger på att skrotbilar anmäls. Hittills har 150 000 bilar i landet anmälts.
- Vi vill givetvis ha flera, vi vet att det finns.
Lars Alm berättar att det varit svårigheter att få lantbrukare och åkeriägare att släppa i från sig skrotbilarna.
- Nu har vi inlett ett samarbete med Lantbrukarnas Riksförbund, på så sätt hoppas vi komma till rätta med problemen.
Redan i juli kommer kampanjledningen att gå ut med ett anbudsförfarande. Där ska det avgöras dels vilken firma som kommer att sköra bärgningen av alla bilar, och dels vilken firma som i sin tur ska sköta själva skrotningen.
- Anbudsförfarandet ska vara klart i början av augusti.
Från kampanjstarten i augusti till alla bilar är skrotade och klara kommer det att ta cirka ett år.

Fakta

Fakta/Skrotbilskampanjen
Län för län driver stiftelsen Håll Sverige Rent Skrotbilskampanjen i samarbete med kommunerna och Folksam. Kampanjen pågår i följande län: Västra Götaland, Värmland, Jämtland, Stockholm, Örebro, Uppsala, Jönköping, Halland, Södermanland, Västmanland och Västerbotten. Kampanjen har redan avslutats i Skåne, Dalarna och Norrbotten. Syftet är att samla in skrotbilar i Sverige. Du kan anmäla din egen bil eller en bil som står övergiven. Gör dig själv och miljön en tjänst. Tipsa om skrotbilar på telefon 020-75 76 00.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om