Nu sopas vintern bort från Vimmerby

I en hastighet på mellan fem och tio kilometer i timmen rullar våren sakta in över Vimmerbys gator. Nu hoppas Andreas Roth, arbetsledare på kommunens driftenhet, att snön håller sig borta.

"Blir det för mycket regn så är det inte bra. Men lite regn är bra, för då dammar det inte lika mycket. Nu får vi istället ha med en vattentunna för att binda dammet litegrann", säger Andreas Roth.

"Blir det för mycket regn så är det inte bra. Men lite regn är bra, för då dammar det inte lika mycket. Nu får vi istället ha med en vattentunna för att binda dammet litegrann", säger Andreas Roth.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2022-03-21 11:45

Under måndagen startade sandsopningen av Vimmerbys gator. Sedan tidigare har man börjat sopa gång- och cykelvägar. 

– Det som avgör när vi börjar med sopningen är när man tror att vintern är slut. Det brukar vara kring den här tiden som vi börjar, så har det varit de senaste tre åren, säger Andreas Roth. 

Det är lite av en chansning när man väljer att börja sopa.

– Man vet inte – det kan komma snö nästa vecka, men det är en stor apparat och man måste börja någonstans.

Att det är en stor apparat blir tydligt när Roth förklarar att sopningen av samtliga gator i hela kommunen kan ta runt tio till tolv veckor innan det är helt klart.

– Vi brukar vara ungefär fem till sju personer som arbetar med det här. I början har vi två som går och blåser med blåsar för att få med sanden kring refuger och liknande.

undefined
Sandsopningen är igång i Vimmerby. Här jobbar en av kommunens personal med att blåsa fram gruset från refuger, så att det sedan kan sopas upp av lastmaskinen.

Att man sedan tidigare börjat med sopningen av gång- och cykelvägar handlar om säkerhet.

– Vi försöker prioritera gång- och cykelvägar efter vintern så man inte kör omkull med cyklarna på gruset. 

När ni röjer snö brukar det vara en hel del åsikter, men hur är reaktionerna från allmänheten när ni är ute och sopar grus?

– Oftast så är det positivt, man får tummen upp: "äntligen tar ni bort sanden". Men sen är det en del som har svårt att acceptera att vi är i vägen när vi är på smala gator och kör. Det kan vara lite tråkigt ibland, men på det stora hela så är det positivt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!