Region Kalmar län är nu i den fas att provtagning av misstänkt covid-19 kan utökas till personal i hälso- och sjukvård, kommunal vård och omsorg och personlig assistans. Tidigare har brist på både reagens och provtagningspinnar varit ett hinder.
– Vi fick uppdraget förra veckan och öppnade telefonbokningen i måndags och hade vår första provtagning idag, tisdag, säger Camilla Ljungdahl, verksamhetschef på Vimmerby hälsocentral, där hon står i det provisoriska provtagningsrum som hastigt gjorts iordning för ändamålet.
När tillgången på provtagningsmaterial ökat är personal som jobbar patientnära och som stannat hemma med symtom, prio. Syftet med provtagningen är att undersköterskor inom hemtjänst, de som jobbar på särskilda boenden och LSS-boenden, personliga assistenter, personal på folktandvården och sjukvårdspersonal ska kunna gå tillbaka till arbetet tidigare än efter två symtomfria dagar - om de inte visar sig ha covid-19.
– Det är den anställdes chef som avgör vem som ska provtas och sedan kommer man hit efter bokning. Just nu är det väldigt få sjuka både hos kommunen och i vår egen organisation och vi har bara vissa öppettider i veckan, men vi får anpassa oss efter bokningsflödet.
Provtagningen har en egen ingång. Patienterna tas emot en och en.
– Eftersom vi har öppen mottagning på vårt labb kan vi inte ha patienter som faktiskt kan visa sig ha covid-19 i samma väntrum.
Provet måste tas minst 24 timmar och max 14 dagar efter att man fått symtom. Men Camilla Ljungdahl säger också att det finns en risk att man invaggas i falsk trygghet.
– Man kan testas negativt och sedan bli smittad nästa dag när man är och handlar. Vi är mycket noga med att poängtera att man måste vara observant på om symtom kommer tillbaka, eller att man får annorlunda symtom, även om provet varit negativt. Det kan bli aktuellt med flera provtagningar på samma person.
Hur stor kapacitet har ni att testa?
– Vi har fått två leveranser och har gott om material. Det är vår ordinarie personal som gör testerna, så vi måste avsätta de resurserna. Men vi är rustade att testa de som behöver testas.
Emily Palenzuela, undersköterska i hemtjänsten och fackligt engagerad i Kommunal, är positiv till att provtagningsverksamheten nu kan utökas.
– Det är positivt. Jag tror det är många som jobbar nära människor som är rädda för att smitta.