Vimmerbybo inför rätta misstänkt för grovt ekobrott

En Vimmerbybo misstänks för att under flera år ha lämnat felaktiga uppgifter om totalt nära 60 miljoner kronor till styrelsen för bolaget han var satt att leda. På onsdagen ställs han inför tingsrätten misstänkt för grov ekonomisk brottslighet.

Det är enligt tingsrätten i Kalmar ett komplicerat mål med en utdragen historia som på onsdagen inleds i Kalmar. Sju dagar är avsatt för rättegången mot en Vimmerbybo som misstänks för grov trolöshet mot huvudman, alternativt grovt bedrägeri.

Det är enligt tingsrätten i Kalmar ett komplicerat mål med en utdragen historia som på onsdagen inleds i Kalmar. Sju dagar är avsatt för rättegången mot en Vimmerbybo som misstänks för grov trolöshet mot huvudman, alternativt grovt bedrägeri.

Foto: Arkiv

Vimmerby2022-01-26 06:00

Det är en utdragen rättsprocess som på onsdagen inleds vid Kalmar tingsrätt. Sju dagar har avsatts för rättegången.

– Det är många som ska höras och som befinner sig på olika platser. Det kräver mycket tid och teknik. Det är också ett komplicerat fall i sak, vilket också kräver tid. Det är ett av våra äldsta mål och vi har flera gånger tidigare försökt få till en huvudförhandling, men av olika skäl har det inte fungerat då, säger Eva Lang, kanslichef vid tingsrätten.

Totalt är 13 personer kallade till förhör och rätten ska gå igenom en omfattande mängd handlingar.

undefined
Kalmar Tingsrätt ska i dagarna sju beta av ett av de äldsta målen som dragit ut flera år innan det blivit dags för rättegång.

Brottstiden ligger flera år tillbaka i tiden när Vimmerbybon, som är i 50-årsåldern, hade en ledande befattning i ett företag på annan ort. 

Enligt kammaråklagare Bo Birgersson, vid första ekobrottskammaren i Malmö, har den misstänkte Vimmerbybon medvetet redovisat högre värde på bolagets varulager än de korrekta värden han fått från underlydande befattningshavare eller från exempelvis inventeringar. Mannen har sedan hållit fast vid de uppgifterna inför styrelsen.

Enligt åtalet är det omfattande skillnader mellan de redovisade och verkliga värdena. När differensen upptäcktes efter drygt tre år skiljde det 58 miljoner kronor mellan det redovisade värdet från den åtalade mannen och värdet i en ny inventering. Då hade mannen fått sparken.

Enligt åklagaren har de felaktiga redovisningarna bland annat inneburit att bolaget redovisat vinst för de aktuella åren, när det i själva verket gick med förlust.

undefined
Enligt åtalet ska Vimmerbybon ha redovisat betydligt högre värden på bolagets varulager och på det sättet fått det att se ut som bolaget gått med vinst och kunnat kvittera ut en bonus. Mannen nekar till alla brottsmisstankar.

Åklagaren menar att mannen tillgodogjort sig en bonus på 209 000 kronor som han inte hade rätt till.

Enligt stämningsansökan har moderbolaget i den aktuella koncernen i efterhand tvingats till ett aktieägartillskott på drygt 40 miljoner kronor för att återställa den underminering av bolagets egna kapital som åklagaren anser att mannens agerande orsakat.

Bolaget har belastats med extra kostnader på närmare 400 000 kronor för att rätta till felaktigheter i tre årsredovisningar.

Med det som grund menar åklagaren att Vimmerbybon gjorts sig skyldig till grov trolöshet mot huvudman, alternativt grovt bedrägeri. Vimmerbybon nekar till alla brottsmisstankar.

Om mannen fälls för någon av de brottsrubriceringarna riskerar han fängelse mellan sex månader och upp till sex år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!