Nu svärmar granbarkborren: "Lika illa som förra året"

Granbarkborren svärmar i skogarna kring Vimmerby. "Vårt område är bland de mest drabbade i södra Sverige", menar Johan Johnsson.

Johan Linder och Johan Johnsson ser spåren efter granbarkborrar bland granar som nyligen fällts på grund av angrepp.

Johan Linder och Johan Johnsson ser spåren efter granbarkborrar bland granar som nyligen fällts på grund av angrepp.

Foto: Elin Elmström

Vimmerby2020-08-13 18:00

Granbarkborren har sedan 2018 varit ett stort problem i Sverige. Enligt skogsstyrelsen dödade insekten omkring fyra miljoner kubikmeter skog i Sverige 2018 och skadade 2019 cirka sju miljoner. Vimmerby har inte varit skonat. Enligt Johan Johnsson, områdeschef för Vimmerby på Södra, drabbades södramedlemmarna förra året med omkring 100 000 kubikmeter angripen granskog i Vimmerby. Även i år beräknas skadorna bli omfattande.

– Den andra svärmningen som är i full gång nu.  Än kan vi inte med säkerhet säga vad effekten blir men tecknen tyder på att skadorna kommer likna fjolårets, säger Johan Johnsson. 

undefined
"Vi jagar dem men de ligger alltid steget förre eftersom det är svårt att se nya angrepp. Ofta innebär det att man måste avverka hela bestånd för att bli av med dem" berättar Johan Linder.

Han står på ett kalhygge utanför Gullringen tillsammans med Johan Linder som ansvarar för Vimmerbys referensfällor. 

– Det är många områden häromkring som tvingats att avverka på grund av angrepp, menar Johan Linder. 

– Fällorna som står här tömmer jag varje vecka. Nu kan vi se att de är på gång att svärma eftersom de unga baggarna har en ljusare färg.

Informationen från fällorna hjälper Södra att skaffa fram prognoser inför framtiden. 

– Som mest har jag fått knappt två deciliter per fälla. Det är omkring 7 000 baggar, säger Johan Linder. 

undefined
"Skogen betyder mycket för folk. Det kan vara svårt för människor känslomässigt att tvingas avverka." menar Johan Johnsson.

Granbarkborren angriper framför allt granar som blivit stressade av till exempel torka. Den ger sig även gärna på stormfällda granar. Men trots att sommaren i år bjudit på mer regn har inte granbarkborrarna släppt greppet om skogen. 

– Träden har inte hunnit återhämta sig från tidigare år än vilket gör att de fortfarande är sårbara för angrepp, berättar Johan Johnsson.

– Sedan finns det så många granbarkborrar i skogen nu så att de ger sig på friska träd. Man känner sig aldrig lugn, tillägger Johan Linder.

undefined
"Granbarkborren går inte in i veden, utan håller sig till barken. Men de har med sig svamp som skadar veden och gör att den blir blå." säger Johan Johnsson.

Effekterna av granbarkborrens är framför allt ekonomiska för skogsägarna. 

– Har man otur kan värdet på virket sjunka med tre fjärdedelar, menar Johan Johnsson.

– Det gäller att man som skogsägare är uppmärksam och går kontrollerar sin skog så att vi får bort granbarkborren så tidigt som möjligt. 

undefined
"Normal krävs det 10 000 granbarkborrar att ta död på en stor gran. När träden är som mest stressade kan det räcka med 500." berättar Johan Johnsson.

Hur kan granbarkborrarna stoppas?

–Kortsiktigt får man jobba med att avverka de träd som blivit angripna så att vi får ut granbarkborrarna ur skogen. Långsiktigt är det viktigt att ha rätt träd på rätt mark. Sätter vi gran på mark som är väldigt torr ger vi inte den förutsättningarna att bli vitala och starka. Sedan är mycket upp till vädret, för granens skulle vi behöva mycket regn och lägre temperaturer. 

Johan Johnsson och Johan Linder står vid referensfällan för Vimmerby. Att det nu har blivit varmt  har fått granbarkborrarna att svärma för andra gången.
Johan Johnsson och Johan Linder står vid referensfällan för Vimmerby. Att det nu har blivit varmt har fått granbarkborrarna att svärma för andra gången.
Karta: Gullringen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!