Nu utökas resmöjligheterna för pensionärer

En satsning på bredbandsutbyggnad, tillskott till kvinnojourerna och ett nytt reskort för pensionärer. Det är några av nyheterna i Länsunionens budget.

Karin Helmersson (C), Peter Wretlund (S) och Johanna Wyckman (L) presenterade delar av Länsunionens budget för regionen under måndagen.

Karin Helmersson (C), Peter Wretlund (S) och Johanna Wyckman (L) presenterade delar av Länsunionens budget för regionen under måndagen.

Foto: Pressbild

Vimmerby2020-10-12 18:00

På måndagen presenterade regionledningen med Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet de delar av budgeten som handlade om utveckling och infrastruktur. Nytt för i år är att Region Kalmar satsar 50 miljoner kronor på bredbandsutbyggnaden i länet. Hittills har det varit en statlig och kommunal angelägenhet.

Att regionen nu ger sig in beror på att man ser att länet är på väg att halka efter.

– Vi har större vita fläckar kvar än våra grannlän. Det kanske beror på att vi är ett glest befolkat län, eller att vi är ett väldigt stenigt län, säger Karin Helmersson, ordförande.

Hon beskriver det som att de 50 miljonerna ska användas som ett "smörjmedel" för att få till stånd projekt när de kommersiella aktörerna har svårt att se bärighet i projekt.

En annan nyhet med budgeten är att man vidareutvecklar Seniorkortet i kollektivtrafiken, och introducerar ett Seniorpluskort. För ytterligare en hundralapp i månaden så kan de äldre resa obegränsat även under helger och skollov.

– Det är en satsning som vi gör efter att ha lyssnat på pensionärsorganisationerna. Det är viktigt att nämna att vi även behåller det gamla Seniorkortet, säger Peter Vretlund (S), ordförande kollektivtrafiknämnden.

I övrigt säger han att kollektivtrafikens stora utmaning just nu är att vinna tillbaka resenärerna efter pandemins slut.

– Jag reser själv mycket med kollektivtrafik. I höst har antalet resenärer ökat jämfört med april, maj och juni men vi är inte tillbaka på nivåerna från februari, säger Peter Vretlund, men lägger också till att vi fortfarande lever mitt i pandemin. 

En annan verkan av pandemin var att regionen gick in med ett tillfälligt stöd på 120 000 kronor till länets kvinnojourer. Skälet var att regionen fick rapporter om att belastningen på jourerna var hög.

– Vi permanentar och utökar stödet till 250 000 kronor per år. Man kan säga att det är en krona per invånare, och stödet kommer att fördelas på jourerna efter storlek på kommun, säger Johanna Wyckman (L), ordförande för beredningen för hållbarhet och folkhälsa.

Tidigare hade regionen inte något stöd till kvinnojourerna.

– Under pandemin har vi sett att jourerna har ett behov av ökade resurser, och det här är en viktig fråga där vi vill vara med och hjälpa till, säger Johanna Wyckman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!