Nu visar SVT nästa film av Matz Eklund

Lokala dokumentärfilmaren Matz Eklund har haft en kanonstart på 2021 och fått flera av sina filmer visade på SVT. Nu kommer nästa.

Filmscen uppställd vid Mr Burger i Vimmerby. "Det är alltid lika kul att få med en film på SVT", säger Matz Eklund.

Filmscen uppställd vid Mr Burger i Vimmerby. "Det är alltid lika kul att få med en film på SVT", säger Matz Eklund.

Foto: Matz Eklund och Filmdirekt

Vimmerby2021-03-18 16:45

Dokumentärfilmaren Matz Eklund skördar ytterligare framgång. Den här gången är det filmen "Dom kallar oss Raggare" som kommer kunna ses på SVT i april. 

– Det är alltid lika kul att få med en film på SVT, även om det börjar bli en vana, säger han när vi hörs över telefon. 

Filmen följer två karaktärer från Jönköping och Stockholm samt låter oss möta olika delar av den svenska raggarkulturen, som också är Sveriges första tonårskultur.

– Det är allt ifrån festarna till söndagsåkarna och bilfantasterna som är raggare. Förr var ordet "raggare" nästan ett skällsord men idag är det knappt någon som höjer på ögonbrynet om en raggarbil cruisar förbi.

I bilarna sitter alla möjliga karaktärer, allt från barn till pensionärer. Många putsar jämt på sin bil medan andra föredrar att festa loss men alla har de samma intresse. Något som också speglas i filmen som utspelar sig över hela landet.

– Jag har filmat över hela Sverige, från Umeå ner till Skåne. Förutom att vi följer de här två karaktärerna från Jönköping och Stockholm finns det reportage från bland annat Vimmerby, Västervik och Kalmar.

undefined
Tre glada raggartjejer från klubben Poisons i Umeå.

I filmen medverkar även kända journalister som Jan Gradvall, Per Sinding Larsen och grundaren av "Power Big Meet" Kjelle Gustafsson. Eklund bjuder också in tittarna till historian bakom och uppkomsten av raggarkulturen.

– Man kan säga att det är en subkultur som började redan på 50-talet. Raggare blev ett slangord på killar som åkte runt i Amerikanska bilar, lyssnade på rock’n’roll och raggade på tjejer. Det var framförallt den arbetande ungdomen som blev raggare och de första raggargängen bildades i Stockholm, berättar han.

Hur kommer det sig då att valet föll på att göra en raggarfilm?

– Allting började för ett år sedan med att jag satt och diskuterade med min polare, Tommy, och kom in på just raggare. Tommy älskar amerikanare och har haft bilar i hela sitt liv samt jobbat mycket i USA. Han fick helt enkelt bli en av karaktärerna i filmen och utöver honom så kollade jag runt och hittade nästa karaktär i Jönköping. 

Engagemanget kring skapandet av filmen har varit stort. Större än Eklund själv kunnat ana.

– När jag skulle filma i Oskarshamn skrev jag i en facebookgrupp och efterfrågade bilar. Jag tänkte att det kanske kommer ett tiotal men över 100 bilar kom. Det var galet, säger han och skrattar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!