Ny ägare till VTT Grafiska

I går slog en företagsförsäljning ner som en bomb i Vimmerby. Och det var absolut inget aprilskämt. VTT Grafiska med drygt 60 anställda har bytt ägare till Amplico Kapital AB med Vimmerbysonen Joachim Andersson i spetsen som blir vd för det nya företaget. - Det krävdes en förnyelse nu med köpare som kan föra VTT in i framtiden, kommenterade nuvarande vd:n Bengt Ingemarsson vid fredagens presskonferens angående ägarbytet.

På fredagen offentliggjordes att VTT Grafiska sålts till Amplico Kapital AB. Här ses från vänster Mikael Olsson från det nya företaget tillsammans med nye vd:n Joachim Andersson och vidare Vimmerby Tidnings vd Bengt Ingemarsson, samt ekonomichef Håkan Schultz. Foto: Janne Strömsten

På fredagen offentliggjordes att VTT Grafiska sålts till Amplico Kapital AB. Här ses från vänster Mikael Olsson från det nya företaget tillsammans med nye vd:n Joachim Andersson och vidare Vimmerby Tidnings vd Bengt Ingemarsson, samt ekonomichef Håkan Schultz. Foto: Janne Strömsten

Foto:

Vimmerby2005-04-02 04:13

Vimmerby Tidning och VTT Grafiska har gått hand i hand i många år. Redan 1856 startade tidningsverksamheten och vid sidan av har sedan VTT Grafiska byggts upp och blivit ett av Sveriges ledande civiltryckerier när det gäller tidskrifter i främst A4-format. Man producerar i dag närmare 100 tidningsprodukter för externa uppdragsgivare.

90 miljoner kronor
Omsättningen för civiltryckeriet har senaste året varit 90 miljoner kronor.
På fredagseftermiddagen informerade Bengt Ingemarsson personalen om försäljningen och någon timme senare hölls en presskonferens med bland annat nye ägaren på plats.
Bengt Ingemarsson säger:
- Det finns naturligtvis flera anledningar till försäljningen. Ett är åldersskäl. Att vara vd för en tidningsgrupp med tio lokaltidningar, annonstidningar, facktidningar och dessutom vara vd för en snabbt växande tryckerirörelse med mycket resor och kundbesök kan redan för en medelålders person vara ansträngande. Tyvärr är det så att när man passerat 60 år är det inte lika lätt att över dagen åka fram och tillbaka till Stockholm eller annan plats i Sverige. Man måste inse att med stigande ålder gäller det att prioritera vad som är bäst både för företaget, de anställda och en själv.
Han säger också:
- Det har varit en rolig tid att tillsammans med goda medarbetare utveckla VTT Grafiska till ett av Sveriges absolut ledande tryckerier i kvalitét, service med mera, så visst känns det lite vemodigt när nu försäljningen är ett faktum. Men det krävs förnyelse och med Amplico Kapital vet vi att det är rätt köpare som kan föra VTT in i framtiden på ett bra sätt.
Bengt Ingemarsson har valt att sälja till ett företag som inte finns i tryckeribranschen. Amplico äger visserligen fyra andra företag, men inom andra områden.
- Hade vi sålt till ett annat större tryckeri är risken stor att VTT inom några år varit nedlagt och jobben borta. Nu har vi säkrat en fortsättning i Vimmerby för företaget. Visst, det kommer säkert att bli en del förändringar och ett välkänt företag byter skepnad, säger Bengt Ingemarsson som fortsätter att driva tidningsgruppen precis som tidigare och man äger fortfarande tidningspressen och lokalerna.

Öka omsättningen
Amplico Kapital AB är ett så kallat riskkapitalföretag som bland annat förvaltar kapital åt sjätte AP-fonden.
Intresset att köpa företag som har en klar förändringsprocess är stort. Och med VTT hoppas man snabbt kunna öka omsättningen.
vd:n Joachim Andersson säger:
- VTT Grafiska är en väletablerad verksamhet som genomfört stora investeringsprogram de senaste åren. Vi kommer att fortsätta vårt offensiva arbete främst genom att öka bearbetningen av de för oss intressanta segmenten i marknaden.
- Vi räknar med att ha kvar samma personalstyrka och att öka omsättningen till 100 miljoner. Det finns goda möjligheter att utveckla främst tidskrifter i A4-format.
Joachim Andersson bor för närvarande i Göteborg, men familjen söker hus i Vimmerby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om