Tidigare har lagen om tillträdesförbud berört butiker. Butiksinnehavare har sedan 1 mars 2021 haft möjlighet att förbjuda människor att vistas i butiken som åtgärd för att de exempelvis begått brott eller trakasserat folk som befunnit sig på platsen, eller för att det finns risk att något sådant kommer att ske. Nu har lagen utvidgats till att även omfatta bibliotek och badhus.
Thomas C Eriksson, bibliotekschef i Vimmerby, är överlag positiv till den nya ändringen och tycker att det är bra att lagen har blivit lite skarpare.
– Vi har både våra besökares säkerhet att tänka på men även personalens arbetsmiljö och trygghet, säger han.
Eriksson är medveten om att införandet av lagen även kan ha negativa konsekvenser om vissa människor stängs ute och inte får ta del av alla tjänster som erbjuds. Han betonar att biblioteken ska vara öppna platser där man kan ta del av information, litteratur och göra andra ärenden.
– En baksida är att det blir mindre demokratisk tillgänglighet för dem som får tillträdesförbud, säger Eriksson.
En annan risk är att lagen kan tillämpas på fel sätt.
– Det kanske kan bli ett problem om lagen används lite för lättvindigt, men jag tror inte att man gör det för attityden på bibliotek är att alla ska vara välkomna, resonerar Noomi Lindberg, litteraturpedagog på Vimmerby bibliotek.
I det stora hela är hon positivt inställd till lagen, och förklarar att det känns skönt att kunna säga till personer som verkligen ställer till problem att de inte längre är välkomna. I personalstyrkan har de diskuterat hur de ska agera om sådana situationer uppstår, för att alla ska vara samstämmiga.
– Det ska mycket till om någon ska få tillträdesförbud. Man får många chanser, säger hon.
Thomas C Eriksson betonar att biblioteken här i Vimmerby i allmänhet inte har problem med att besökare stökar eller inte visar hänsyn, utan att det snarare handlar om enstaka fall. I våras hade de till exempel problem med en person som stal böcker, men ännu har de inte åberopat lagen.
– I vissa storstäder och förorter har de haft väldiga problem med till exempel ungdomsgäng som stör, men det har vi varit förskonade från här, förklarar Eriksson.
Under de senaste åren har bibliotek blivit mer som öppna vardagsrum, och rollen som det tysta rummet har lite försvunnit. Eftersom vissa fortfarande vill ha det så blir det hela tiden lite av en balansgång, menar Thomas C Eriksson.