Börjes 19:e bok utspelas i Vimmerby

I sex år har Börje Wennerström bott i Blackstad. Sedan flytten från Stockholm har han skrivit och gett ut 19 böcker. Den senaste, Protokoll över ett borttappat liv, utspelar sig till stora delar i Vimmerby. "Jag tycker om att skriva om platser jag känner till", berättar han.

“Jag har alltid skrivit men för byrålådan. Mycket dikter och så, med det kanske alla gör”, säger Börje Wennerström. Efter flytten till Blackstad 2016 har han givit ut 19 böcker. Den senaste utspelar sig till stora delar i Vimmerby.

“Jag har alltid skrivit men för byrålådan. Mycket dikter och så, med det kanske alla gör”, säger Börje Wennerström. Efter flytten till Blackstad 2016 har han givit ut 19 böcker. Den senaste utspelar sig till stora delar i Vimmerby.

Foto: Sanna Hogman Fernandi

Vimmerby2022-08-01 12:01

Genom att skriva böcker har Börje Wennerström gradvis lärt sig känna sin nya hemtrakt. Tidigare har han skrivit böcker som utspelar sig kring Gamleby och Blackstad. I den senaste boken utspelar sig handlingen både i Stockholm och Vimmerby. 

– Jag lär mig mycket själv om trakten när jag forskar. Jag brukar vanligtvis hålla mig till historiska romaner och fantasy. Men den här är helt nutid. Så jag har gått mycket på mina egna intryck, berättar han och fortsätter:

– Vimmerby är jag ganska mycket i. Jag åker dit och handlar en gång i veckan. Mitt intryck är att det är en sommarstad där mycket kretsar kring Astrid Lindgren och nu för tiden om "Kosse" (Kosovare Asllani). Annars tycker jag att staden är väldigt trevlig, speciellt den gamla stadskärnan. Jag går gärna runt i de gamla kvarteren.

undefined
Börje Wennerström senaste roman "Protokoll över ett borttappat liv".

Den nya romanen kretsar kring en man som efter en arbetsplatsolycka tappar minnet. Något som gör att han omvärderar sitt tidigare liv och börjar söka efter mening. 

– På kvällen när jag befinner mig mellan dröm och verklighet dyker det ofta upp idéer. Den här gången blev jag fascinerad av hur det skulle vara att tappa minnet. Huvudpersonen har gått lite mycket i ledband tidigare. Nu är han fri från det pådyvlade livet. Det liknar lite hur jag själv hade det. Jag flyttade hemifrån direkt in i ett förhållande. Det var först några år efter att jag skilt mig och bott ensam som jag kände att jag blev mig själv som vuxen. Så det är kanske idén om självförverkligande som lockade mig.

undefined
“Det är aldrig tråkigt utan lustfyllt att skriva. Hade jag inte skrivit skulle jag säkert måla. Någon kreativ process måste jag ha. I arbetslivet var jag designer”, säger Börje Wennerström.

Trots att den senaste boken precis getts ut har inte Börje Wennerström tagit en paus med författandet. 

– Det är bara något som jag känner att jag behöver göra. När det är bra kan jag inte sluta, jag måste få veta vad som händer. Ibland är det som att handlingen utspelar sig framför mina ögon. Just nu har jag har två böcker ute på korrekturläsning som kommer ut senare i år. Sedan har jag börjat skriva på en ny som handlar om Västervik på 60-talet. 

undefined
“Så här års är det extra skönt, då kan jag skriva ute på verandan”, berättar Börje Wennerström.

Hur det faktiskt går för böckerna är mindre viktigt än själva skrivandet. 

– Det är inget jag kan livnära mig på, jag är ingen Ranelid. Det är inte därför jag skriver utan jag skriver för min egen skull. Men det är fruktansvärt roligt när någon köper och framförallt när jag får feedback. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!