Ny enhet för fler jobb i Vimmerby

Vimmerby har lägre arbetslöshet än både rikssnittet och länssnittet. Nu ska siffrorna bli ännu bättre. Tobias Ragnarsson leder kommunens nystartade arbetsmarknadsenhet. - Målsättningen är att de som har försörjningsstöd ska gå till egen försörjning, säger samordnarden Tobias Ragnarsson.

Eva Berglund, Tobias Ragnarsson, Thorbjörn Homann, Lotta Törnered, Kerstin Merkel och Linda Karlsson (praktikant) bildar kommunens nya arbetsmarknadsenhet.

Eva Berglund, Tobias Ragnarsson, Thorbjörn Homann, Lotta Törnered, Kerstin Merkel och Linda Karlsson (praktikant) bildar kommunens nya arbetsmarknadsenhet.

Foto:

Vimmerby2014-03-24 08:07


Kommunens arbetsmarknadsenhet startades redan den 12 augusti och i november flyttade man in i Focus-huset. Enheten har upplevt en intensiv uppstartsfas.
- Det har hänt mycket på kort tid. Redan nu har vi utvecklat metoder och arbetssätt för att klara vårt uppdrag. Vi arbetar med en evidensbaserad metod som kallas supported employment som bygger på ett långsiktigt stöd till den arbetssökande där vi följer vägen till egen försörjning.

Långsiktigt stöd
Uppdraget är tydligt. Arbetsmarknadsenheten ska samordna kommunens samtliga insatser för arbetssökande och främst då gentemot personer som uppbär försörjningsstöd.
- Söker man försörjningsstöd blir man aktuell för oss och man ska förknippa sitt stöd med arbete eller studier och komma fram till en egen försörjning. Det är vår uppgift.
En annan uppgift är att ha koll på elever som antingen inte börjar gymnasiet eller hoppar av. Bland människor utan gymnasiebetyg är arbetslösheten 40 procent.
- Vi erbjuder insatser för att de ska fullfölja sina studier och det är vårt ansvar att följa upp de individerna, men där har vi tankar på att göra mer framöver. Klarar man inte gymnasiet blir det svårare att få ett jobb och därför finns det logik i att vi har det uppdraget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om